Bolsonaro: Vi ska alla den vägen vandra

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Jair Bolsonaro brukar umgås med anhängare och uttala sig för medier utanför presidentpalatset i Brasília. Bild från ett tidigare tillfälle, i slutet av maj.
Foto: Andre Borges/AP/TT
Jair Bolsonaro brukar umgås med anhängare och uttala sig för medier utanför presidentpalatset i Brasília. Bild från ett tidigare tillfälle, i slutet av maj.

Brasilien har redovisat ett nytt dystert dygnsrekord för covid-19 – 1 262 döda på en dag. Och president Jair Bolsonaro fortsätter att väcka uppseende med sin syn på pandemin.

Den högerextreme presidenten har under hela utbrottet tonat ned virusets faror, och menar att nedstängningar av samhället kan orsaka större skada. I samband med att dygnssiffran presenterades på tisdagen fick han frågan om vad han vill säga till offrens anhöriga.

– Jag sörjer alla dödsfall, men vi ska alla den vägen vandra, blev svaret när Bolsonaro talade med medier utanför presidentpalatset Alvorada i Brasília.

Totalt räknar Brasilien nu till drygt 31 000 dödsfall i covid-19. I absoluta tal är det fjärde värst i världen, efter USA, Storbritannien och Italien. Men medan de övriga länderna i toppen verkar ha fått bukt med den stora spridningen varnar experter för att antalet fall accelererar i Brasilien.

Eftersom brasilianarna är så många, 210 miljoner, är antalet döda som andel av befolkningen dock lägre. Där placeras Brasilien i beräkningar kring en tiondeplats globalt, efter länder som Sverige och Schweiz – med förbehåll för att statistikföringen skiljer sig åt i olika delar av världen.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: