Efter skandalvideon – nyval i september för Österrike

Publicerad 2019-05-19

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz har brutit med regeringskollegan, nationalistpartiet FPÖ efter skandalvideon där partiledaren Heinz-Christian Strache diskuterar uppgörelser tillsammans med ryssar.

Nu väntar nyval i höst.

– Vi har ett högerextremistisk parti i regeringsställning som inte drar sig för att göra upp med krafter utanför EU. Det är en säkerhetsrisk, säger EU-minister Hans Dahlgren.

Efter att tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung publicerat en video från 2017 där Heinz-Christian Strache diskuterar investeringar tillsammans med en rysk kvinna som utger sig för att vara dotter till en oligark under en blöt kväll på Ibiza har partiledaren tvingats avgå.

Under lördagen gjorde han avbön under en presskonferens och sa att han ångrar sig, men att han inte gjort något olagligt.

”Ibiza-affären” har fått det österrikiska regeringssamarbetet att braka samman. FPÖ, frihetspartiet, grundades 1955 av tidigare nazister och bildade efter parlamentsvalet 2017, där de blev tredje största parti, regering tillsammans med konservativa folkpartiet, ÖVP.

Norbert Hofer, tidigare presidentkandidat och nu transportminister kan komma att ersätta Strache, uppgav den avgående partiledaren under lördagen.

Nu har detaljerna kring ett nyval börjat diskuteras. Rent lagmässigt kan det ske redan i sommar, uppger valmyndigheten för Reuters. Men mer troligt är att det blir först i september.

Sebastian Kurz som haft samtal med presidenten Alexander Van der Bellen säger under en pressträff på söndagen att presidenten önskar att nyval hålls i början av september.

Samtidigt säger han att nyval inte är något att han önskar men att det är nödvändigt, rapporterar Reuters.

EU-ministern: ”Säkerhetsrisk”

Skandalen har väckt uppmärksamhet långt utanför Österrikes gränser. EU-ministern Hans Dahlgren (S), menar att detta visar faran med att släppa fram högerextrema partier till makten.

– Vad vi har sett är en vice förbundskansler, en partiledare som sitter och förhandlar med vad som uppges vara en rysk oligark och hur den oligarken skulle kunna ta över och kontrollera en av Österrikes största tidningar i utbyte mot tunga upphandlingar från den österrikiska staten.

– Det här är inte bara en stor politisk skandal, den har också tydliga säkerhetspolitiska dimensioner. Vi har ett högerextremistisk parti i regeringsställning som inte drar sig för att göra upp med krafter utanför EU som vill påverka vår debatt och vårt ställningstagande – det är en säkerhetsrisk och visar vådan av att släppa fram högerextrema partier till den här typen av inflytande, säger Dahlgren.