Så förbereder sig MFF inför högriskmatchen

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mötet med FC Köpenhamn har identifierats som en högriskmatch.

För Malmö FF innebär det mer säkerhetspersonal, extra stängsel och färre sålda onlinebiljetter.

– Vi är förberedda och medvetna om att där finns risker, säger Peter Narbe, säkerhetschef i Malmö FF.

När Malmö FF på torsdagskvällen ställs mot FC Köpenhamn ligger ett stort fokus vid sidan av planen på säkerheten. Med anledning av den infekterade historien, och rivaliteten, mellan lagen meddelade Malmöpolisen redan på tisdagen att de kommer ha en hög polisiär närvaro vid såväl Stadion som i centrala Malmö.

Hos Malmö FF har säkerhetsarbetet i mångt och mycket liknat det vid så kallade högriskmatcher i allsvenskan. Det vill säga att man sätter upp extra stängsel för att förhindra att lagens supportrar stöter på varandra och har en ökad bemanning av personal.

– Den här matchen har väldigt många likheter med en högriskmatch i allsvenskan. Det är många bortasupportrar, en historisk med pyroteknik och ordningsstörningar och en sportsligt viktig match. Det finns många likheter i planeringen för en motsvarande match i allsvenskan, säger Peter Narbe, säkerhetschef i Malmö FF.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Bemanning likt mot Djurgården

Då kunskapen om bortasupportarna är mindre än vid en högriskmatch i allsvenskan har samarbetet med såväl svensk som dansk polis och FC Köpenhamn varit tätt inför matchen. Säkerhetschefen betonar även att polisen har ett stort ansvar vad gäller säkerhetskontrollerna vid gränsen och att en stor andel FCK-supportrar väntas vistas i centrala Malmö.

– Vi har inte spelat mot Köpenhamn på väldigt många år och klubbens kännedom och kunskap om vilken typ av supportrar vi kan förvänta oss från Köpenhamn skiljer sig från allsvenskan. Där finns mer rutin, vana, erfarenhet och ett närmare samarbete med de allsvenska klubbar som har stora supporterskaror, säger Peter Narbe.

Hur mycket säkerhetspersonal Malmö FF kommer ha på plats under matchen vill de inte avslöja.

– Det säger jag inte men det man kan säga är att vår bemanning i den här matchen i princip är motsvarande när Djurgården var besök för ett par veckor sen.

Vill undvika FCK-supportrar på sittplats

Det var bara en vecka sedan som Helsingborgs IF gästade Stadion i en högriskmatch, och supportrar som var på plats då kommer se många likheter vad gäller säkerheten.

– I princip så ser set-upen och det logistiska i princip likadant ut som det vi hade här i torsdags mot Helsingborg. Det är väldigt, väldigt likt. Skillnaden mellan Helsingborgsmatchen och FC Köpenhamn handlar mer om vi tänker kring biljettförsäljningen. Det är det som skiljer sig åt.

Skillnaden i biljettförsäljning har varit begränsningen av försäljning av onlinebiljetter, för att undvika stora kluster av FC Köpenhamn-supportrar på sittplatssektionerna.

– Vi vet att det är ett jättestort intresse från danska supportrar och det är en väldigt kort väg att ta sig hit. Därför har vi förenklat för hemmasupportrar att köpa biljetter på Stadions övriga sektioner, utöver bortasektionen. Vi har förenklat för våra hemmasupportrar i syfte att Malmösupportrar ska ha första tjing på övriga biljetter.

– Stora horder av bortasupportrar på sittplats kunde det i sig innebära en säkerhetsrisk eller utmaning under match. I biljettförsäljningen har vi haft en strategi för att sälja biljetter till hemmasupportrarna som lättare ska få tag i dem helt enkelt. Det är en särskild åtgärd vi vidtagit i den här matchen.

”Medvetna om de förhöjda riskerna”

Enligt Uefa:s regelverk är bortasupportrar berättigade till fem procent av biljetterna, men efter en överenskommelse mellan FC Köpenhamn och Malmö FF har bortasektionen utökats till att snarare inrymma sju-åtta procent.

Förhoppningen från Malmö FF är nu att det blir en match med fokus på fotbollen, och inte några skandalscener likt när lagen möttes i Royal League 2005.

– Det är klart att precis som polisen kommunicerar så är vi medvetna om de förhöjda riskerna, kanske framförallt på ordningsstörningssidan här. Det är vi medvetna om. Det är därför vi har identifierat det som en högriskmatch men vi hoppas och tror att fokus är på en häftig match. De som kommer hit gör trots allt det i grunden för att se fotboll.

– Vi är förberedda och medvetna om att där finns risker men vi hoppas och tror att det ska bli ett häftigt fotbollsevenemang och att supportrarna har fokus på sitt lag. Det är det som det går ut på.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN