Festivaldags för Malmös bokälskare

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Biblioteken i Malmö kantas av författarbesök i oktober.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Biblioteken i Malmö kantas av författarbesök i oktober.

Författarfestivalen i Malmö står för dörren.

Under oktober månad gästas merparten av stadens bibliotek av olika författare.

– Man får väl säga att författarbesök hör till de mer populära programmen på biblioteken, säger Charlotte Högström, bibliotekarie på Kirsebergsbiblioteket.

På torsdag inleds Författarfestival i Malmö. Fram till och med den 29 oktober kommer författare och personligheter likt Herman Lindqvist, Marika Carlsson och Anne Swärd då att besöka bibliotek runt om i Malmö.

– Det är så här att under hela oktober månad så kommer olika författare till nästan samtliga bibliotek i Malmö. Från det största till det minsta. Sammanlagt så är det 15 författare som besöker biblioteken under oktober månad, säger Charlotte Högström, bibliotekarie på Kirsebergsbiblioteket.

Det är ett brett spektrum av författare som gästar staden och från bibliotekens håll är man tydliga med att det finns någonting för såväl yngre som äldre läsare.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Ett av bibliotekens mest populära program

– Tanken litegrann bakom festivalen är att människor ska bli uppmärksammade på bibliotek nära dem. Vi har ett bibliotekssystem som täcker stora delar av staden och det är roligt att framhålla ett program där samtliga gemensamt gör något ihop, säger Charlotte Högström.

Några övriga programpunkter finns inte, utan festivalen i sin helhet består av besöken.

– Man får väl säga att författarbesök hör till de mer populära programmen på biblioteken. Många vill ha inspiration till läsning och tycker att det är ”roligt” att se författarna på riktigt.

Ville samla allt under ett paraply

Arrangemanget har varit återkommande i Malmö de senaste åren och har numera fallit på plats.

– Jag är lite osäker på detta men jag tror åtminstone att det varit fem gånger vid det här laget. Det börjar kännas ganska så inarbetat. Att vi började med författarfestivalen var just för att vi tyckte att det kändes bra att samla alla författarbesöken under ett gemensamt paraply för att visa på den bredden och att man ser hur många olika författare som kommer till Malmö i oktober.

Att gästa författarbesöken är gratis, men vissa bibliotek kräver att man föranmäler sig.

Publicerad:

LÄS VIDARE