Publicerad:
Uppdaterad:

Klockrånare dömda till fängelse

Väntade in sina offer i trapphus

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Rånarna tog sig in i trappuppgångar och väntade in sina offer – som de rånade på exklusiva klockor.

Nu har två män dömts till kännbara fängelsestraff.

– Vi har jobbat hårt hela sommaren mot detta så vi är supernöjda med domen, säger Daniel Horner, operationsledare för polisens insats Uret.

Bara under första halvåret skedde 136 klockrån i Stockholmsområdet.

Merparten har skett ute på gatan där offren exempelvis varit på väg hem från krogen. Aftonbladet har tidigare rapporterat om en krogvakt på Stureplan som tipsat klockrånare om vilka offer de skulle slå till mot.

Andra rån har varit mera utstuderade och där gärningsmännen tagit sig in i trappuppgångar och där lurpassat på sina offer. Främst har de skett på Östermalm i Stockholm, sammanlagt ett 20-tal brott.

Tack vare polisens särskilda insats har flera misstänkta kunnat ringas in och de två som nu döms är de första att lagföras.

1 av 12 | Foto: POLISEN
En av klockrånarna på Östermalm som dömts till fängelse i två år och fyra månader. Polisen fick använda pepparspray vid gripandet.

Sprang ifatt i trappa

I ena fallet hade rånarna följt efter en man och en kvinna som varit på en uteservering vid ett hotell på Östermalm. Övervakningsfilmer visade hur en av de misstänkta gick omkring inne på hotellet och hade kontakt med en kumpan i en bil utanför.

Bilen körde efter paret och stannade framför dem. När mannen och kvinnan gick in i ett portvalv sprang en maskerad och knivbeväpnad rånare ifatt dem i trappan.

Rånaren tvingade till sig en dyrbar Rolex-klocka och två mobiltelefoner och försvann sedan i bil.

Väntade på hissen

En vecka senare var det dags igen. Då blev en man attackerad när han stod och väntade på en hiss. Han hade ett armbandsur värt uppåt 400 000 kronor på sig.

En av rånarna, båda klädda i luvtröjor, dök plötsligt upp och hotade med kniv och en av dem skrek:

– Give me your watch, give me your watch!

Men den utsatte mannen började skrika och sparka mot rånarna – vilket gjorde att de gav upp rånförsöket och försvann. Vittnen kunde sedan peka ut de misstänktas flyktväg och en bil med manipulerad nummerskylt. De misstänkta kunde pekas ut i närheten och poliserna lyckas springa ifatt dem.

Ska betala skadestånd

De två rånarna dömdes nyligen och straffet blev fängelse i två år och fyra månader. De fälldes för rån och försök till rån.

En av dem, 24 år, finns med under fem avsnitt i belastningsregistret. 2012 dömdes han för bland annat våldtäkt, rån, stöld och misshandel.

Den andre, också 24 år, förekommer under fem avsnitt som gäller trafikförseelser.

De båda döms också att betala skadestånd på 132 000 kronor till mannen med Rolex-klockan, 24 000 till kvinnan, samt 17 500 till offret som gjorde motstånd.

”Gör inte motstånd”

Vid flera av rånen har förövarna använt kraftigt våld.

För att undvika det är polisens rekommendation att, om man blir utsatt, inte göra motstånd utan ge rånarna det de vill ha.

– Men sedan försöka ringa 112 så fort det bara går, säger Daniel Horner. Och även försöka se vart de tar vägen, försöka vara uppmärksam på om de försvinner i bil, om det finns något registreringsnummer, hur de ser ut och så vidare.

Förutom de nu dömda sitter två misstänkta häktade och väntar åtal för elva andra klockrån i trappuppgångar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: