Valtaktiken i Polen: Instiftar ”hbtq-fria” zoner

Uppdaterad 2019-09-02 | Publicerad 2019-08-31

Hbtq-personer målas upp som Polens stora hot av det styrande partiet Lag och rättvisa (PiS) inför parlamentsvalet i höst.

Ett 30-tal samhällen har förklarat sig ”hbtq-fria”.

– Det är ett traditionellt politiskt knep att hitta en fiende som hotar nationen, säger Emil Edenborg, forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Situationen har hårdnat i flera polska samhällen mot människor som definierar sig som Hbtq-personer, alltså bland annat homosexuella och transpersoner.

I dagsläget har ett 30-tal samhällen i Polen instiftat vad de kallar för ”hbtq-fria zoner”.

Ett sådant samhälle är Swidnik i östra Polen, där nyhetsbyrån Reuters har intervjuat 83-åriga Teresa Drzewiecka:

– Barn ska ha en far och en mor, inga avvikelser. Annars blir det färre och färre barn och Polen kommer att krympa, säger hon.

Samkönade äktenskap och adoptioner inom samkönade par har aldrig varit lagligt i Polen. Men propagandan och hatet mot människor som definierar sig som annat än heterosexuella har under de senaste åren blivit allt mer infekterad.

”En slags moralpanik”

– Det är ett traditionellt politiskt knep att hitta en fiende som hotar nationen. Det följer en lång tradition av en slags moralpanik att måla ut vissa grupper, som judar, romer, muslimer eller som nu Hbtq-personer, som icke-önskvärda. Det är en typ av symbolpolitik som får faktiska konsekvenser, hbtq-organisationer pratar om en ökning av hatbrott, säger Emil Edenborg, som forskar på det globala motståndet mot hbtq-rättigheter på Utrikespolitiska institutet.

Startskottet för det senaste årets hårda retorik tros ha kommit efter att den liberala borgmästaren i Warszawa i februari antog ett reformprogram för att bekämpa diskriminering mot hbtq-personer. PiS ordförande Jaroszlaw Kaczynski, som har mycket stort inflytande, blev då rasande.

Han höll flertalet aggressiva tal om ”hbtq-ideologin”, som han anser är ett främmande, västimporterat hot mot det polska samhället.

Snart spreds epitetet ”hbtq-fria zoner”. Konservativa borgmästare inspirerades, en del av dem ska till och med ha fått medaljer av PiS för att ha följt i samma spår.

Lärare som undervisar i sexualkunskap vägrar nu att prata om homosexualitet eftersom det går emot polska traditionella familjevärderingar.

Den konservativa tidningen Gazeta Polska delade i juli ut ”hbtq-fri zon”-klistermärken.

”Finns ingen plats för hbtq-personer”

Och när människor demonstrerade i flera städer i somras för hbtq-personers rättigheter möttes de av homofobiska slagord, attacker och i vissa fall också våld.

Till sin hjälp har PiS den mäktiga katolska kyrkan, där ärkebiskopen senast i augusti kallade hbtq-aktivism för den "regnbågsfärgade pesten".

Enligt premiärminister Mateusz Morawieckis rådgivare Pawel Jabbonski handlar det inte om någon lagändring eller något förbud mot att vara homosexuell när kommuner instiftar zonerna.

– Men budskapet är tydligt. Det finns ingen plats för hbtq-personer i vårt samhälle, säger Vyacheslav Melnyk, chef för hbtq-rättsorganisationen Campaign Against Homophobia till Washington Post.

Polen är inte ensamt om sin aggressiva politik mot just hbtq-personer, säger Emil Edenborg. Att använda frågor om sexuell läggning, könsidentitet, feminism och jämställdhetspolitik som ideologiska hot görs i många länder runt om i världen. Han ger ett exempel:

– Vi har sett liknande idéer i Ryssland, där man utmålar homosexuella som västinfluerade och gör en koppling mellan homosexuella och västerländsk infiltration mot landet.

”Köper sig stöd”

I Polens fall utnyttjar PiS det allmänna missnöjet mot EU som finns i landet, resonerar Emil Edenborg.

– Under 1990-talet använde sig aktivister av EU för att få ökade hbtq-rättigheter, och nu när de EU-kritiska stämningarna ökar slår konservativa tillbaka genom att koppla ihop ett EU-motstånd med ett motstånd mot hbtq-rättigheter.

Hittills tycks det vara en valtaktik som fungerar.

PiS ordförande Jaroszlaw Kaczynski.

När Polen gick till EU-val tidigare i år tog PiS hem segern efter att ha lagt ett stort fokus på moralfrågor, sexualitet och religion. Inför parlamentsvalet den 13 oktober fortsätter tongångarna.

– Det finns ett ekonomiskt och socialt missnöje som man exploaterar i Polen. Den polska regeringens familjepolitik har inneburit ekonomiska förbättringar för vissa familjer, men den är exkluderande heteronormativ. Man köper sig stöd genom att förespråka det man kallar traditionella värderingar, säger Emil Edenborg.

PiS har, sedan de kom till makten år 2015, testat gränserna för just moralfrågor. 2016 försökte regeringen införa ett abortförbud i den redan mycket hårt åtstramade frågan, men blev tvungna att backa efter stora protester både i och utanför Polen.

Som en utsatt ö

För Polenexperten Simona Guerra, statsvetare vid universitetet i Leicester, är motivet tydligt.

– PiS fortsätter att utmåla Polen som en utsatt ö, fångad i ett Europa i moraliskt förfall. Inför förra valet var det migranter som utgjorde hotet, enligt PiS. Nu är det hbtq-personer, säger hon till nyhetsbyrån TT.

Däremot är det inte säkert att politiken är långsiktig.

I en mätning från det statliga opinionsinstitutet CBOS uppges en fjärdedel anse att homosexualitet bör förbjudas i Polen, och 54 procent anser att homosexualitet bör tolereras, skriver Reuters.

– Opinionen pekar åt en ökad hbtq-vänlig riktning. Vi har under senare tid också sett en mobilisering inom hbtq-rörelsen och den bredare feministiska rörelsen i Polen, säger Emil Edenborg.


PODD: Hbtq-fria zoner – en valfråga i Polen

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om läget inför det polska valet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen