Riksrätt mot Donald Trump

Trump bjuds in till riksrättsförhör

Av: 

TT

Jerrold Nadler. Bild tagen när han anländer till riksrättsöverläggningar i underrättelseutskottet tidigare i november.

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

NYHETER

"Jag hoppas han väljer att delta". Det skriver demokraten Jerrold Nadler när USA:s president Donald Trump nu bjuds in för att i kongressen följa förhören om riksrätt mot honom.

Inbjudan, som gäller Trump plus juridiskt biträde, kommer med anledning av att riksrättsprocessen mot USA:s president i nästa vecka går in i en ny fas. Hittills har förhör hållits i representanthusets underrättelseutskott.

Den 4 december inleds överläggningar i justitieutskottet, som leds av Nadler. Det är också där ett beslut kan komma att fattas om formella åtalspunkter mot Trump, fokuserade kring anklagelser om att påtryckningar mot Ukraina gjorts för att komma åt presidentens politiske rival Joe Biden. Ett sådant åtal kan sedan i sin tur tas upp i representanthuset som helhet i mitten av december, där ett ja till att ställa honom inför rätta väntas.

Som det ser ut nu kommer han sedan utan problem att frias av senaten. Men det blir ändå en historisk process – bara två presidenter har tidigare ställts inför riksrätt i USA, Andrew Johnson 1868 och Bill Clinton 1998.

Trump har nu till söndag kväll på sig att svara på Nadlers inbjudan.

"Presidenten har ett val: Han kan ta möjligheten att representeras i riksrättsförhören, eller han kan sluta klaga på denna process", skriver Nadler.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Domare: Trump-anställda måste vittna

ÄMNEN I ARTIKELN

Riksrätt mot Donald Trump

Amerikansk politik

Donald Trump

Trumps USA