Rysk flygspaning över Sverige – landar i Uppsala i dag

Av: John Granlund

Publicerad:

Ett ryskt spaningsplan landar i dag på Ärna flygplats i Uppsala – för att spana mot Sverige.

Den militära observationsflygningen är del av Open Skies-avtalet.

– Flygningen kommer att genomföras den här veckan, säger major Mats Gyllander på Lufstriddsskolan i Uppsala.

Open Skies-avtalet undertecknades 1989 och berättigar medlemsstaterna att under ett begränsat antal gånger per år genomföra observationsflygningar över de andra staterna som är med i samarbetet.

Nu har den ryska regeringen valt att förlägga en av sina flygningar till Sverige.

Under veckan kommer ett observationsplan av typen AN30B att flyga över Sverige enligt en färdplan som som de ryska officerarna i delegationen i morgon kommer att lägga fram för Förvarsmakten, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Antonov An-30B
Foto: Russia Air Force
Antonov An-30B

Spaningsplanet väntas landa på Ärna flygplats i Uppsala i eftermiddag, enligt Försvarsmakten, och själva flygningen kommer att genomföras på onsdag alternativt torsdag.

– Vi fullföljer våra åtaganden enligt avtalet genom att genomföra flygningen vilket vi gör den här veckan, säger major Mats Gyllander, kommunikationschef på Luftstridsskolan, LSS.

Ombord på Open Skies-planen finns avancerad fotoutrustning och skärmar där officerare i realtid kan följa med flygningen. Tidigare har totalt 15 ryska militärer följt med under landets spaningsflygningar mot Sverige, enligt Försvarsmakten. Ombord kommer också personal från svenska Försvarsmakten att finnas för observation.

– De här flygningar är en slags rustningskontroll som syftar till att man ska kunna hålla koll på att länderna har den militära förmåga som de uppger, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Även Sverige genomför Open Skies-flygningar. Senast den 10–12 april i år genomförde Försvarsmakten en spaningsflygning i Ryssland.

Publicerad: