Norsk militär vaktar gränsen: ”Rädda för er”

Publicerad 2020-04-08

För tre veckor sedan skärptes reglerna för resor mellan Sverige och Norge.

Nu vaktar norsk militär gränsen några kilometer väster om Storlien.

– Vi är uppriktigt rädda för er, säger Jon-Helge Gressett från norska hemvärnet till Östersunds-Posten.

I mitten av mars stängde Norge sina gränser. Sedan dess har i princip bara varutransporter släppts igenom från den svenska sidan.

Östersunds-Posten har ändå besökt en rastplats på den norska sidan, ett par minuters färd från Storlien i Jämtland. Där står militär och polis posterade. Samma sak gäller vid den annars så vältrafikerade bron vid Svinesund längre söderut.

Skotta snö och hämta värdesaker

Sedan i fredags har den norska regeringen lättat på restriktionerna en aning, så nu tillåts också privatpersoner göra kortare turer till Sverige. Men inte utan att polisen först stannar dem, frågar vart de ska och varför samt när de planerar att återvända.

– Man får åka till sin ”hytte” över dagen och tömma kylen, skotta snö och hämta hem eventuella värdesaker, säger polisen Magnus Carlsen från Stjørdal till tidningen.

Före pandemin brukade norrmän åka över på den svenska sidan och storhandla, inte minst ”snus og brus”, alltså tobak och läsk.

”Vi har godis i Norge”

Numera måste alla, bortsett från jobbpendlarna, som besökt Sverige sedan sitta i karantän det egna hemmet i två veckor. De får inte resa med bussar eller tåg, inte heller jobba eller gå i skolan.

Nu har gränshandeln minskat avsevärt, men det finns fortfarande shoppare som till varje pris vill komma hit och fynda.

Hemvärnet registrerade under söndagen 161 fordon på väg in eller ut ur Sverige, enligt ÖP.

– Det är illa i Sverige, vi är uppriktigt rädda för er. Jag förstår inte vad de som ska till gränshandeln ska där och göra nu. Vi har både brus och godis i Norge, säger Jon-Helge Gressett från norska hemvärnet till ÖP.

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN

Följ ämnen i artikeln