Helenas sambo Cai dog med corona: ”Han var mitt livs kärlek”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Helena Sjödins blivande man och stora kärlek Cai Elver blev bara 50 år.

Cai hade inga underliggande sjukdomar, men i februari dog han med covid.

– Det skulle ju vara vi för resten av våra liv, men corona bestämde annat, säger Helena Sjödin.

Helena Sjödin 53, och Cai Elver, 50, från Vällingby, var varandras stora kärlek i livet. Första gången de träffades var för fem år sedan.

– Det känns som att vi känt varandra mycket längre än så. Från dag ett har vi inte varit utan varandra en enda dag, förutom en gång när jag var tvungen att övernatta i Danmark, säger Helena.

Cai Elver.
Foto: PRIVAT
Cai Elver.

De hade planerat allt: efter pandemin skulle de gifta sig, köpa en lägenhet och bli gamla tillsammans i Gamleby med hus och båt.

– När han begravdes den artonde mars var det exakt fem år sedan vi träffades. Det skulle ju vara vi för resten av våra liv, men corona bestämde annat.

”Då förstod jag att det var allvarligt”

I januari i år fick Cai Elver och Helena Sjödin corona. Båda fick feber och blev sängliggandes.

– Vi blev sjuka samtidigt och låg hemma tillsammans och var sjuka. Den som hade minst feber fick hjälpa den andra med att hämta vatten och sådant, säger Helena Sjödin.

Foto: PRIVAT
Helena Sjödin och Cai Elver.

Efter en vecka med sjukdomen började de må lite bättre. Helena kom upp på benen, men inte Cai.

– Cai var feberfri i tre dagar. Vi hade legat med feber i en vecka, så vi trodde att det var därför han var medtagen. Men när jag kunde gå ner och hämta vatten, och inte han, då förstod jag att det var allvarligt.

Lades i respirator

På den tredje feberfria dagen fick Cai svårt att andas. Helena blev orolig och ringde ambulans.

– Det gick så fort, på ungefär en timme försämrades hans andning snabbt. Då ringde jag ambulansen direkt. Ingen trodde att det var allvarligt. Cai hade ju ingen feber.

– Vi sa hejdå utanför ambulansen. Där kysstes vi för sista gången.

Helena fick inte följa med till sjukhuset, och när ambulansen kom fram blev det bråttom. Syresättningen var kraftigt nedsatt och syrgasmasken hjälpte inte.

– Han fick en niv-mask, en sådan som trycker in luft i lungorna, men det hjälpte inte heller, säger Helena Sjödin.

Det fanns bara ett sätt att hjälpa honom med andningen. Läkarna beslutade, med Cais medgivande, att han skulle sövas och läggas i respirator.

– Han ville inte verkligen inte läggas i respirator. ”Gör som läkarna säger nu, jag vet att det är otäckt med respirator, men lita på mig”, sa jag till honom då.

Drabbades av septisk chock

Dagarna gick, men Cais hälsa blev inte bättre. Under tiden som Cai låg i respirator fick Helena och hennes barn Elin, 21, och Viktor, 20, hälsa på honom tre gånger.

– En gång hörde han oss, då märkte man att pulsen ökade.

14 dagar efter att Cai Elver lagts i respirator fick Helena Sjödin ett samtal från sjukhuset. Sjukvårdspersonalen bad henne komma in till sjukhuset.

– Läkaren berättade att Cai hade fått en septisk chock. Då bröt jag ihop totalt.

En septisk chock är ett livshotande tillstånd. Det är en kraftig inflammatorisk reaktion som kan leda till organsvikt och koma.

– Cai överlevde den septiska chocken, men när läkarna undersökte hans lungor såg de att lungorna var totalt förstörda. Det fanns inte en enda vit fläck någonstans.

Vid det laget hade Cai drabbats av hjärtsvikt, lunginflammation och hans njurar lade av.

Efter att Cai legat i respirator i 24 dygn, fick Helena Sjödin ännu ett samtal från sjukhuset.

– Det var fjärde gången de ringde, och vi tänkte att det inte kunde vara så farligt. Men då kom beskedet, säger hon, och fortsätter:

– Läkaren sa ”Helena, vi ska stänga av respiratorn. Vi kan inte låta dig ta det här beslutet. Om vi inte gör det kommer han kvävas och få en fruktansvärd död, för dö kommer han göra”.

”Han var mitt livs kärlek”

Helena och barnen fick ta ett sista farväl av Cai.

– Vi spelade Elvis för honom, för han tyckte om Elvis medan han levde. Vi spelade även ”Time after time”, det var en låt vi brukade lyssna på mycket tillsammans. Då bröt jag ihop helt, jag tänkte bara att det här får inte hända, det här får inte hända, han var ju frisk innan han fick corona.

Foto: PRIVAT
Cai Elver begravdes den 18 mars.

Respiratorn stängdes av. Cai tog sitt sista andetag den 26 februari.

– Han var mitt livs kärlek. Vi skulle egentligen gifta oss förra våren, men då kom corona, säger Helena Sjödin, och fortsätter:

– Det är så konstigt allting. Att det var han som blev så sjuk och inte jag.

Helena Sjödin säger att hon vill berätta om Cai Elver, för att andra ska förstå att vem som helst kan bli mycket sjuk av covid. Till och med dö, även om man är ung och utan underliggande sjukdomar.

– Jag kan inte vara den enda som mist sin älskade alldeles för ung, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN