Svenska gryningsräder kopplas till massiv polisinsats i Europa

Uppdaterad 2021-06-09 | Publicerad 2021-06-07

Polisen genomförde under måndagsmorgonen gryningsräder på flera adresser i Sverige.

Operationen är en del av en massiv polisinsats på olika platser runt om i Europa ledd av Europol.

– Det finns nog många gängkriminella i Sverige som just nu är duktigt nervösa, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Flera personer har gripits i samband med koordinerade gryningsräder på olika adresser runt om i Sverige tidigt på måndagsmorgonen.

– Under morgonen har ett antal operativa åtgärder genomförts. Vi kan inte uttala oss mer om insatsen i nuläget men kommer i ett senare skede troligtvis berätta mer. Vilka utredningsåtgärder som genomförs eller kommer att genomföras är inget som vi kan besvara, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson på polisen region Stockholm.

Under måndagsmorgonen bekräftade Kristian Ljungberg, presstalesperson på Polisens nationella mediacenter, att insatsen är en del av ett internationellt samarbete.

– Det är en internationell insats. Vi kan inte säga så mycket mer utan hänvisar till Europol. Insatsen har skett i Europols regi. Vi jobbar regelbundet med Europol och andra länder med olika typer av operationer, säger han.

Insatsen beskrivs av Europol som ”den mest raffinerade insatsen hittills för att motverka kriminella över hela världen” och att den riktats mot ”några av världens främsta kriminella”, rapporterar TT.

Piketen vid ett annat tillfälle.

Företegen om detaljer

Svenska polisen är förtegen om omständigheterna kring tillslagen. Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det bland annat om ett stort knarkärende. Gripanden har skett i stora delar av Europa.

Flera tyska medier rapporterar att insatsen har koppling till en knäckt krypterad chattjänst som använts av kriminella. Tysk polis ska ha slagit till mot över 100 bostäder, lager- och affärslokaler under måndagsmorgonen.

På tisdagen ska Europol hålla presskonferens angående tillslagen.

– Det handlar om en internationell aktivitet som vi har haft, och den kommer vi redogöra för i morgon då svensk polis också är med på pressträffen, säger Kristian Ljungberg.

På presskonferensen kommer Europol att berätta om insatser i 16 länder: Australien, Danmark, Estland, Finland, Kanada, Litauen, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Skottland, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Ungern, USA samt Österrike, rapporterar TT.

”Många gängkriminella som är nervösa nu”

Sverige inrikesminister Mikael Damberg (S) bekräftar för Aftonbladet på måndagskvällen att regeringen varit informerad.

– Jag och den svenska regeringen har fått viss information om hur de har jobbat och att detta var på gång. I och med gryningsräderna som varit i många länder så finns det nog många gängkriminella i Sverige som just nu är duktigt nervösa, säger han.

Inrikesminister Mikael Damberg.

Damberg säger att det internationella samarbetet mellan polismyndigheter runt om i världen är avgörande för att kunna bekämpa den grova organiserade brottsligheten.

– Det är ingen slump att svensk polis närvarar och jag är stolt över att svensk polis lägger så stora resurser och prioriterar det internationella samarbetet. Det här är ytterligare ett slag mot de här gängkriminella miljöerna och det blir allt svårare att vara gängkriminell i sverige och Europa. Svensk polis visar återigen att vi är en aktör som andra polismyndigheter vill arbeta med och det ger frukt, säger han.

Inrikesministern kommenterar inte vilken typ brottslighet som insatsen gäller och hänvisar till morgondagens presskonferens.

– Det får Europol och svensk polis berätta i morgon. Nästan all gängkriminalitet i Sverige har internationell koppling, kopplat till narkotika, penningtvätt och människohandel. Genom att slå på hela nätverk eller strukturer och som vi sett tidigare kommunikation mellan aktörer så når man högre upp i hierarkin och når ledargestalter och det blir ett större slag mot de gängkriminella, säger han.

Aftonbladet har sökt Europol för en kommentar.

PODD Operation Trojan Shield

Aftonbladet Daily med Oisín Cantwell, nyhetskolumnist och senior reporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen