Lugnt val i spänt Elfenbenskusten

TT-AFP

Uppdaterad 2021-03-07 | Publicerad 2021-03-06

Elfenbenskustens president Alassane Ouattara svär presidenteden en tredje gång i december 2020, efter ett våldsamt val.

Elfenbenskustens medborgare gick till parlamentsval på lördagen i skuggan av tidigare valvåld som sargat landet.

Presidentvalet för fyra månader sedan urartade i våldsamheter mellan anhängare för rivaliserande president Alassane Ouattara och ärkerivalen Laurent Gbagbo.

Ett visst hopp lyser i det västafrikanska landet sedan Ouattara sträckt ut en inbjudande hand till motståndarlägret, som svarat med att bryta en decennielång valbojkott.

Många kandidater

Fler än 1 500 kandidater ställde upp i hopp om att välja de sju miljoner registrerade väljarnas gunst. Parlamentet har 255 platser.

Ouattara röstade i Abidjan, landets ekonomiska huvudstad:

– Jag hoppas att de olyckliga händelserna vid presidentvalen 2010 och 2020 tillhör det förgångna.

Men såren är djupa, den tidigare presidenten Laurent Gbagbo fördes till Internationella brottmålsdomstolen ICC efter att ha tvingats bort från makten av Ouattara. Brottsmisstankarna rörde det våld som drev landet till inbördeskrig efter presidentvalet 2010.

Gbagbo frikändes 2019, och bor i Bryssel i väntan på en överklagandedom. Hans anhängare förbereder ett storskaligt mottagande i mitten av mars, sedan det fördröjts från att vara ha varit planerat till december i fjol.

Två pass

Ouattara har gett Gbagbo två pass, varav ett av diplomattyp, så att han kan återvända till Elfenbenskusten.

Gbagbos son Michel Gbagbo var kandidat i lördagens val, och sade inför att han hoppades att allt skulle gå "lugnt och fredligt tillväga".

När vallokalerna stängde klockan 18 lokal tid, 19 svensk tid, kunde valobservatörer meddela att valdagen i det stora hela varit lugn. En oppositionskandidat hävdade att tre personer blivit knivstuckna i Abidjan, men inga dödsfall rapporterades.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig siffra om landets befolkning.