Smitta på fyra av Malmös äldreboenden

Publicerad 2020-10-15

Kvinna med rullator på äldreboende. Arkivbild.

Ett 20-tal fall av covid-19 har konstaterats inom äldrevården i Malmö den senaste veckan.

Smitta finns i nuläget på 4 av 41 boenden i Malmö stad.

Nu införs tillfälligt munskyddskrav i nära kontakter med de boende.

Fler fall har konstaterats inom äldrevården i Malmö under den senaste veckan. Nu finns smitta på 4 av Malmö stads 41 boenden och totalt ett 20-tal fall i förvaltningen, säger Pia Nilsson, enhetschef på Malmö stads hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning, till Aftonbladet.

– Vi har haft gynnsamma siffror genom hela vägen, Vi har haft ett tiotal i hela förvaltningen för drygt en och en halv vecka sen, men så såg vi att det ökade då till att vi har ett 20-tal smittade idag, säger Pia Nilsson.

På grund av ökningen av smitta beslutade förvaltningen på tisdagen att tillfälligt införa munskyddskrav för personal vid så kallad ansiktsnära vård, utifrån rekommendationer från Smittskydd Skåne.

– Det betyder att i de sammanhang då man är nära sin vårdare eller brukare eller patient, till exempel när man ger ögondroppar, då behöver man ha ett munskydd på sig. Det är med anledning av att man vet nu att man kan vara helt symtomfri och också bära smittan.

Pia Nilsson, enhetschef på Malmös hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning.

”Några på väg att bli smittfriförklarade”

Pia Nilsson belyser att det skett en ökning men menar att det fortsatt är få om man ser till hela förvaltningen, som ger stöd till omkring 10 000-11 000 brukare och patienter inom äldreboenden, hemtjänst, hemsjukvård och korttidsenheter.

– Det är väldigt få återigen, nu är det också så att några av de här patienterna är på väg att bli smittfriförklarade, och vi har under de här senaste dagarna hållit oss på ett 20-tal och inte sett en ökning. Vi gör allt för att både minska och att inte det ska öka, och det är därför vi har infört de här extra försiktighetsåtgärden för att fortsätta skydda vår målgrupp, säger Pia Nilsson.

– Det här måste alla tänka på som vistas runtomkring någon äldre person eller en person med grundläggande sjukdom och rent generellt, gör det med försiktighet, håll avstånd och handhygien och umgås inte om man har minsta symtom.