Ettåring hittad död vid Norges kust – har identifierats

Uppdaterad 2021-06-14 | Publicerad 2021-06-08

Norsk polis uppger att en kropp de hittat vid kusten tidigare i år tillhör en 15 månader gammal pojke som dött i Engelska kanalen.

Ettåriga Artin hittades död på Norges kust.

Ettåriga Artin har varit anmäld försvunnen i flera månader. Men på måndagen uppgav norsk polis att de identifierat ett barn som hittats död på en strand i Norge i början på januari.

Artin och fyra av hans familjemedlemmar miste livet när de försökte korsa kanalen för att ta sig till Storbritannien, skriver BBC.

Två poliser hittade Artins kropp på Norges västkust, vid staden Karmøy, på nyårsdagen. Men först nu har de med hjälp av dna-analys fått klarhet i vem pojken var.

– Vi hade inte någon saknad bebis rapporterad i Norge, och ingen familj hade kontaktat polisen, sa Camilla Tjelle Waage, chef över polisutredningar, till BBC.

Polisen har lagt ut bilder på kläderna som fanns på pojkens kropp.

”Vi har inget val”

I sms som BBC har tagit del av, som ska ha skickats från mamman i familjen, skriver hon om faran med att korsa kanalen men konstaterar att ”vi har inget val”.

”Om vi vill åka med en lastbil skulle vi troligen behöva mer pengar som vi inte har”, stod det i ett annat meddelande.

Släktingar till den kurdisk-iranska familjen har pratat med BBC om sin sorg och förvirring när de väntat på att få veta vad som hänt med Artin.

Barnets kvarlevor ska nu flygas tillbaka till Iran för att begravas.

Båten sjönk den 27 oktober och Rasoul Iran-Nejad, 35, Shiva Mohammad Panahi, 35, Anita, 9, och Armin, 6, miste alla sina liv.

Polisen har lagt ut bilder på kläderna som fanns på pojkens kropp.

Femton andra fördes till sjukhus

Femton andra migranter som befann sig på båten fördes till sjukhus, och en utredning kring hur båten sjönk har tillsatts i Dunkirk av den allmänna åklagaren i Frankrike.

Tusentals iransk-kurdiska flyktingar riskerar sina liv årligen, när de tar sig till Europa med hjälp av smugglare. Den kurdiska regionen i Iran har utsatts för politisk förföljelse och svår ekonomisk orättvisa.

I en bergsregion vid gränserna till Turkiet, Irak, Syrien, Iran och Armenien bor mellan 25 och 35 miljoner kurder.

Trots att de är den fjärde största etniska gruppen i Mellanöstern har de aldrig fått skapa en nationalstat.

Artins familj var från Sardasht i västra Iran, nära gränsen till Irak.