Misstänkt brott vid stor skogsbrand

Martin Yngve/TT

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2021-06-14

Den stora skogsbranden utanför Mora ska ha orsakats av ”eldning som gått överstyr”. Hittills har omkring 300 hektar skog fläckvis brunnit upp och släckningsarbetet pågår fortsatt.

Under natten till måndagen arbetade tio brandmän i det brandhärjade området, men under morgonen trappades insatsen upp. Det som återstår att släcka är i nuläget framför allt glödbränder, enligt räddningstjänsten.

– Vi har 40 män i skogen och två helikoptrar som kommer att vattenbomba. Det har börjat blåsa under morgontimmarna och det gör att det kan blossa upp igen, säger vakthavande befäl Pelle Lindgren vid Räddningsregion Bergslagen till TT på måndagsmorgonen.

Brandområdets storlek gör att släckningsarbetet kan ta tid, uppger räddningstjänsten, men prognosen är god.

Anmälan upprättad

Exakt vad som orsakat branden är ännu oklart. En anmälan om allmänfarlig vårdslöshet har upprättats, skriver polisen på sin sajt.

– Det har varit en markbrand på något sätt. Någon har eldat och det har gått överstyr. Men detaljerna har jag inte, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin till Dala-Demokraten.

Nu hoppas räddningsarbetarna på att ha vädret på sin sida under det fortsatta släckningsarbetet. Enligt Pelle Lindgren behöver boende i området inte vara oroliga.

– Prognosen är att det kommer lite regn under eftermiddagen och det är så klart positivt för oss. Som det ser ut nu så borde vi kunna klara av det här, säger han.

Spred sig snabbt

Vid midnatt natten till måndagen kunde räddningstjänsten omringa branden som då bedömdes vara under kontroll. Ett bostadshus fick evakueras på söndagen, men inga andra byggnader ska vara i fara och inga personskador har rapporterats.

Räddningstjänsten larmades om branden vid 16-tiden på söndagen. Branden startade vid sjön Musi och spred sig sedan snabbt österut mot den större Orsasjön.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, om att hålla sig undan brandområdet gick ut till allmänheten under söndagen och gäller fortsatt. ”Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört”, lyder meddelandet.