Qanon-supporter väljs in i USA:s kongress

Marjorie Taylor Greene har spridit nätsektens konspirationsteorier

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon har kallat en förintelseöverlevare för nazist-kollaboratör och hävdat att islamister invaderat statliga myndigheter.

Nu har Qanon-supportern Marjorie Taylor Greene valts in i USA:s kongress – som ledamot i representanthuset för ett distrikt i Georgia, rapporterar flera amerikanska medier.

Donald Trump har kallat Marjorie Taylor Greene för en ”blivande republikansk stjärna”. Samtidigt har hon spridit konspirationsteorier och desinformation i sina sociala medier, skriver CNN. Hon har hävdat att den amerikanska finansmannen George Soros, som överlevde förintelsen, samarbetade med nazisterna, hon har skrivit på Facebook att ”det pågår en islamistisk invasion i våra statliga myndigheter i detta nu” och sagt att USA:s svarta ”hålls som slavar av Demokratiska partiet”. Taylor Greene har också argumenterat att vita män är ”den mest illa behandlade gruppen av människor i USA idag”.

Nu har hon valts in i den amerikanska kongressen som medlem i representanthuset för ett distrikt i Georgia.

Marjorie Taylor Greene.
Foto: Tom Williams / TT NYHETSBYRÅN
Marjorie Taylor Greene.

Konspirationsteorier

Inför primärvalet framkom det också att Marjorie Taylor Greene också uttalat sig positivt om nätsekten Qanons anonyma ledargestalt ”Q” som bland annat lanserat konspirationsteorier om hur Donald Trump skulle driva en hemlig kamp mot en mäktig satanistisk, barnätande pedofilring vars ledare utgörs av bland andra Hillary Clinton och Tom Hanks. Bland annat ska Taylor Green ha kallat ”Q” för ”en patriot” och ”värd att lyssna på”.

Motståndaren hoppade av

Under sin valkampanj har republikanen Marjorie Taylor Greene tagit avstånd från några av sina kontroversiella uttalanden och hävdat att nätsekten Qanon ”Inte är en del av min kampanj”, men hon har fortsatt med såväl hatfyllda som hotfulla meddelanden i sociala medier. På sin Facebook publicerade hon en bild där hon poserade med ett skjutvapen intill bilder av de demokratiska medlemmarna av representanthuset Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar och Rashida Tlaib. Facebook stoppade bilden efter mindre än ett dygn med motiveringen att den bröt mot det sociala nätverkets policy.

Foto: TT
Det omtvistade inlägget som Taylor Greene postade på Facebook.

Marjorie Taylor Greene tog lätt hem segern i sitt distrikt efter att utmanaren, demokraten Kevin Van Ausdal hoppat av och dragit tillbaka sin kandidatur. Van Ausdal har berättat för Washington Post hur han hoppade av valet av familjeskäl efter att ha utsatts för stora mängder hat och hot.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE