Restaurangen lanserar pizzajulkalender

En pizza varje dag fram till julafton

Uppdaterad 2021-10-04 | Publicerad 2020-11-24

”Världens första pizzajulkalender”, hävdar Salih Oktay.

En adventskalender för den hungriga har sett dagens ljus i Skellefteå. Salih Oktay, 50, är mannen bakom ”världens första pizzajulkalender”.

– Du vet aldrig vilken pizza som gömmer sig bakom luckan, säger han.

Bakom julkalenderns 24 luckor gömmer sig lika många olika pizzor. Utöver klassikerna har Salih Oktay, som driver Pizzeria Viking i Skellefteå, tagit fram ett fem specialare med julingredienser. Julskinka, prinskorv, senap, köttbullar och gravad lax för att nämna några. Men de exakta kombinationerna gömmer sig bakom varje lucka.

– Pizzan med gravad lax, köttbullar, prinskorv och strömming är häftig. Den är jättegod, säger Salih Oktay.

Ett helt julbord – på en pizza.

Hur fick du den här idén?

– Jag satt i soffan och funderade kring julbord. Det blir ju inga i år. Så vad kan jag göra? Då fick jag den här idén. Jag googlade men kunde inte hitta någon som gjort en pizzajulkalender tidigare. Då kunde jag inte låta bli. Jag har hållit det hemligt i en månad men nu är världens första pizzajulkalender här, säger Salih Oktay.

Behöver inte äta allt i december

Konceptet är enkelt. Kalendern kostar 1620 kronor, drygt 67 kronor per måltid, och varje lucka fungerar som en kupong. Men köparen behöver inte äta alla 24 pizzor i december.

– Vi tänker inte pressa någon att äta allt på så kort tid. Du kan nyttja kalendern fram till sista maj nästa år. Men det finns undantag, julpizzorna måste man äta innan 31 december, säger Salih Oktay.

Köttbullar och rödbetssallad på pizza. Vad kan gå fel?

Är det bara pizzor? Ingen sallad eller kebabtallrik?

– Nej, jag ville inte chansa. Om jag hade blandat in en kycklingsallad så hade jag inte kunnat kalla det för pizzakalender.

Vem riktar det här sig till?

– Det är perfekt för den hungriga tonåringen, säger Salih Oktay.