Nya protester i Thailand – här ockuperar de korsningen

Publicerad 2021-03-25

Protesterna i Thailand fortsätter efter helgens våldsamheter.

Tusentals demonstranter ockuperade på onsdagen en gatukorsning i Bangkok.

– Det spelar ingen roll hur många av våra vänner de griper, sa protestledaren Benja Apan.

Mer än 30 personer, såväl poliser som demonstranter, skadades i sammandrabbningar nära palatset i lördags. Polisen använde tårgas, vattenkanoner och gummikulor för att upplösa protesterna.

På onsdagen tog demonstranterna sig ut på gatorna i Bangkok igen. Mer än tusen personer ockuperade en gatukorsning och protesterade mot såväl regeringen som kungamakten.

Demonstranter i Bangkok.

Den senaste vågen av demonstrationer i Thailand tog sin början i juli och sedan dess har mer än 70 protestledare gripits och anklagats för förolämpning av monarkin, rapporterar AFP. Dussintals av dem sitter fortfarande i häkte och riskerar upp till 15 års fängelse.

Onsdagens protester ägde rum i Ratchaprasong-korsningen mitt i Bangkoks shoppingdistrikt. Demonstranterna skanderade ”frige våra vänner” och ”avskaffa 112”, det sistnämnda en referens till den lagparagraf som skyddar kungahuset från kritik.

– Det spelar ingen roll hur många av våra vänner de griper, om det är 10 eller 100. Vi kommer inte stanna inne. De kan inte stoppa vår övertygelse, sa Benja Apan, en av protestledarna som stod vid megafonen.

Demonstranter i Bangkok. Längst till höger i bild syns Benji Apan.

Följ ämnen i artikeln