Rudy Giuliani

Fruktar att Giuliani ska vända sig mot Trump efter tillslagen

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Federala agenter slog till mot Trumps förre advokat Rudy Giuliani, 76, i veckan.

Nu fruktar källor nära Trump att utredningen ska få Giuliani att vända sig mot sin förre vapendragare.

– Även de mest lojala människorna har sin bristningsgräns, säger en person i Trumps närhet till CNN.

I onsdags gjorde polisen husrannsakan i Rudy Giulianis bostad och kontor i New York. Agenterna tog med sig ”flera elektroniska enheter”, uppger amerikanska medier.

Utredningen mot den förre borgmästaren och Trump-advokaten har pågått sedan 2019. Han har inte delgivits misstanke om något brott, men i korthet handlar anklagelserna om att han utfört olaglig lobbyverksamhet åt ukrainska makthavare i syfte att få bort den dåvarande amerikanska ambassadören i landet, Marie Yovanovitch.

Hade kontakter i Ukraina

Hon avsattes av Trump i april 2019 och i december samma år sa Giuliani offentligt att det var bra att hon försvann från sin post.

Allt detta skedde i kölvattnet av de händelser som ledde till det första riksrättsåtalet mot Donald Trump. Giuliani var en nyckelfigur med många kontakter i Ukraina i syfte att ta fram misskrediterande uppgifter om Joe Biden och hans son Hunter.

Rudy Giuliani nekar till att ha gjort något fel.

– Jag representerade min klient när jag gjorde det här. Jag representerade inga ukrainare. Jag representerade Donald J Trump, president eller inte, en oskyldig man som ett gäng skurkar försökte sätta dit, sa han i en radiointervju i torsdags, enligt CNN.

Nu växer oron att Giuliani ska vända sig mot Trump.

Foto: Susan Walsh / TT

Trumps rådgivare oroliga

Raiden mot Giuliani har nu väckt dubbel fruktan hos kretsen kring Donald Trump. Dels växer oron för andra personer – rentav Trump själv – kan dras in i utredningen.

– Det här var en styrkedemonstration som sänder ett starkt meddelande till många människor i Trumps värld att andra saker kan vara i pipeline, säger en rådgivare nära Trump till CNN.

Oron i Trump-lägret kretsar också kring hur stark Rudy Giulianis lojalitet är om han ställs inför brottsanklagelser.

– Även de mest lojala människorna har sin bristningsgräns. Det skulle inte chocka mig alls om han vänder, säger en källa nära Trump till CNN.

Rudy Giuliani, Donald Trumps advokat.

Foto: Mike Mulholland / TT

Paralleller till Michael Cohen

Uppgiftslämnaren drar paralleller till Michael Cohen, Trumps mångårige advokat och fixare som 2018 vände sig emot den dåvarande presidenten efter att FBI slagit till mot hans hem.

Michael Cohen, som dömdes till tre års fängelse, sa själv till CNN i veckan att Giuliani skulle kunna ”överge Trump på ett ögonblick” om han åtalas.

– Innan Donald blev president gillade Rudy inte Donald och Donald gillade inte Rudy. han vill med säkerhet inte följa mina fotspår.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

LÄS VIDARE

Hunter Bidens teori: Därför attackerade Trump mig

ÄMNEN I ARTIKELN

Rudy Giuliani

Ukraina

Amerikansk politik

Donald Trump