Fortsatt minskning av covidpatienter i Skåne

Publicerad 2021-01-29

På sjukhuset i Malmö vårdas flest covidpatienter. 139 personer med covid-19 får sjukhusvård här.

Antalet covidpatienter på sjukhus har fortsatt att minska under veckan i Skåne.

Men utvecklingen på iva står nästan still – även om man nu inte längre behöver skicka ivapatienter till andra regioner.

– Det handlar fortfarande om svårt sjuka patienter som ofta befinner sig i ett kritiskt tillstånd, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Antalet personer som behöver sjukhusvård i Skåne fortsätter att minska. Främst gäller det en minskning på vårdavdelningar, där det på en vecka minskat med 60 patienter. Förra fredagen vårdades 351 patienter med covid-19 på vårdavdelningar – denna fredag vårdas 291. För tre veckor sedan, den 7 januari, nåddes toppen av kurvan, då vårdades 568 covidpatienter på vårdavdelningar, och 630 personer totalt.

– Nu ser vi en minskning på vårdavdelningarna. Tyvärr ser vi inte samma minskning på Iva. Men det betyder inte att sjukvården inte är belastad. Det handlar fortfarande om svårt sjuka patienter som ofta befinner sig i ett kritiskt tillstånd, även om vi har blivit betydligt bättre på att behandla, sa Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne under veckan.

55 personer vårdas på intensivvårdsavdelningar. Förra fredagen var motsvarande siffra 56. Detta ligger alltså i princip still och trycket på intensivvården är fortsatt mycket högt.

Trycket på vården generellt är något lägre än tidigare även om det fortsatt är ett mycket ansträngt läge. Man har de senaste veckorna dessutom utökat antalet vårdplatser för covidpatienter då läget såg ut som värst. Man har nu bättre möjlighet att ta emot fler patienter och behåller beredskapen för en eventuell försämring av läget, berättade regionens hälso- och sjukvårdsdirektör under veckans presskonferens.

– Vi har även lyckats bygga upp en beredskap för cirka 700 covidplatser. Alla platserna används inte idag men finns kvar om kurvan skulle vända igen, sa Pia Lundbom.

Tillfällig intensivvårdsplats för covid-19-platser på ett sjukhus i Stockholm. Arkivbild från 2020.

Så många vårdas på Skånes sjukhus

På fredagen, den 29 januari, vårdas 346 på sjukhus i Skåne, varav 55 vårdas på intensivvårdsavdelning.

SjukhusortVårdavdelningIntensivvårdsavdelningTOTALT
Kristianstad49857
Hässleholm00
Helsingborg361046
Ängelholm00
Malmö12217139
Lund741892
Landskrona00
Trelleborg00
Ystad10212
Simrishamn00
TOTALT29155346