Navalnyj-anhängare kan klassas som ”utländska agenter”

Publicerad 2021-02-06

Ryska medborgare som demonstrerat för Aleksej Navalnyj frisläppande ska klassas som utländska agenter.

– De har bevisat sig, säger presidentens talesperson Dmitrij Peskov.

Samtidigt framträdde Navalnyj i rätten – i en glasbur.

Tiotusentals människor har demonstrerat runtom Ryssland de senaste veckorna – mot regimen och för Aleksej Navalnyj.

Oppositionsledaren greps när han återvände till Ryssland från Tyskland, där han vårdats för att ha förgiftats med novitjok. Gripandet och den dokumentär hans organisation släppte bara dagar senare har lett till omfattande missnöje.

Aleksej Navalnyj.

”Har bevisat sin status”

Dokumentären visar upp vad som sägs vara president Putins privata palats och som ska ha bekostats med förskingrade medel.

Nu uppger presidentens talesperson Dmitrij Peskov att de som demonstrerat den senaste tiden kan komma att falla under en ny lag som gör det möjligt för myndigheterna att klassa oppositionella som ”utländska agenter”.

– Navalnyj-anhängare har bevisat sin status som utländska agenter efter att ha krävt att externa politiska krafter ska blanda sig i, säger Peskov enligt ryska Interfax.

Samtidigt står oppositionsledaren Navalnyj återigen inför rätta i dag.

Den här gången gäller det uttalanden som Navalnyj gjort i ett filmklipp rörande en krigsveteran. I det kallar regimkritikern den gamle mannen för "en skam för landet" och "förrädare" eftersom han deltog i en reklamvideo för fjolårets ryska grundlagsändringar, skriver TT.

Utöver möjligheten att klassa misshagliga som utländska agenter öppnade regimen också för att Vladimir Putin kan sitta kvar vid makten ända till 2036.

Framträdde i en glasbur

Vid dagens rättegång närvara Navalnyj i rätten – ståendes i en glasbus, uppger TT. Brottet kan straffas med böter och fängelsestraff men dom väntas inte i dag.

Tidigare i veckan dömdes Navalnyj till tre och ett halvt års fängelse för brott mot en tidigare villkorlig dom. Han ska inte ha anmält sig hos sin övervakare under den tid han vårdades för de svåra novitjok-relaterade skadorna i Tyskland.