Skatteverket

Vill döpa sonen till Vladimir Putin – Skatteverket säger nej

Pappa Ronny: ”Vi kommer överklaga det här”

Av: 

Josefine Karlsson

Pappa Ronny med sonen som inte får heta Vladimir Putin.
Pappa Ronny med sonen som inte får heta Vladimir Putin.

NYHETER

Föräldrarna Ronny och Ann vill döpa sin nyfödda son till Vladimir Putin.

Men Skatteverket säger nej.

– Om du ser honom i verkligheten så ser du att det är en Putin, säger Ronny.

För tre månader sedan fick Ronny och Ann en son. Strax efter att pojken var född bestämde sig föräldrarna vilket namn han skulle bära.

Valet föll på: Putin.

– Vi satt en kväll hemma och krabaten var jättelivlig. Vi skrattade, diskuterade och sa ”Det är en Putin. Han vet vad han vill och är en bestämd person”. Så började det, säger Ronny.

Paret skickade in ansökan men fick avslag. Skatteverket ansåg att förnamnet var för likt ett efternamn, vilket inte är tillåtet.

– Det kunde vi alltså fetglömma. Jag tycker det är förjävligt. Varför ska de bestämma vad jag ska döpa min son till? säger Ronny.

”Varför skulle det vara stötande?”

Föräldrarna gjorde ett nytt försök och skickade in en ny ansökan. De ville då att sonen skulle heta Vladimir Putin i förnamn.

Men återigen satte Skatteverket stopp för deras önskan.

– När jag ringde och ifrågasatte fick jag ett hånskratt tillbaka. Jag tycker det är en kränkning. Vladimir är ett vanligt namn och Putin är ett vanligt namn. Alla våra barn har lite udda namn. Det här är första gången vi stöter på problem, säger Ronny.

”Efternamn är olämpliga som förnamn, det gäller även namn som låter eller ser ut som efternamn. Sådana namn har påtaglig efternamnskaraktär och är inte godkända som förnamn”, lyder en del av motiveringen.

Rysslands president Vladimir Putin.

Skatteverket skriver i sin bedömning att ”förnamn får bara vara namn som inte kan väcka anstöt, eller kan antas leda till obehag för den som ska bära namnet, eller av någon annan anledning är olämpligt”.

– Varför skulle det vara stötande? Jag ser absolut inga problem med det. Vladimir är Vladimir och Putin är Putin. Vi kommer överklaga det här och i värsta fall ta det vidare till domstol, säger Ronny.

Bedömer inte hur känt namnet är

Sandra Thörn är rättslig expert på Skatteverket och säger att namn som kan väcka anstöt är exempelvis svordomar eller könsord.

– Och gällande obehag hade vi ett avgörande där föräldrarna ansökte om att barnet skulle heta ”Peanut”, vilket Skatteverket ansåg kunna bli en belastning för personen, säger Sandra Thörn.

Skatteverket skriver även i sin bedömning att namnkombinationen ”Vladimir Putin” har ”prövats i sin helhet”.

– Jag kan inte kommentera enskilda fall. Men det finns inget i lagstiftningen som gör att vi kan göra en bedömning utifrån hur känt namnet är i sin helhet eller om man förknippar namnet med en person, säger Sandra Thörn.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!


Jackpott – 15 miljoner på Stryktipset: Följ expertens system
Publisert:

LÄS VIDARE

Minus för negativt för namn på pojke

ÄMNEN I ARTIKELN

Skatteverket

Familj