Marocko

Migranterna kräver svar efter tragedin i Melilla

”Ett blodbad” • Stora protester över hela Spanien

Av: 

Emanuel Silva

NYHETER

Minst 23 personer dog när tusentals migranter försökte korsa gränsen mellan Marocko och spanska Melilla.

Ideella aktörer befarar dock att dödstalen är betydligt högre.

Protester har brutit ut i 50 spanska städer sedan flera har krävt att tragedin ska utredas, rapporterar El País.

Minst 23 personer dog när runt 2 000 migranter försökte ta sig över höga kedjelänksstaket från Marocko till spanska exklaven Melilla för snart två veckor sedan, rapporterar The Guardian.

– Det var hemskt. Det var ett blodbad. Många verkade döda eller skadade, berättar Mohamed, 20, som tog sig över gränsen levande, för tidningen.

133 personer lyckades ta sig över gränsen.

Ideella organisationen på plats befarar dock att dödstalen kan vara betydligt högre än så. Marockanska myndigheter har bekräftat 23 dödsfall. Men hjälporganisationer på plats bedömer att det snarare rör sig om 37 dödsoffer.

Ett stort antal av de som försökte ta sig över var personer som flydde konflikten i Sudan.

”Vi kräver en utredning”

De 133 migranterna som lyckades ta sig över gränsen begär nu att tragedin vid gränsen ska utredas. Under fredagen samlades de i centrala Melilla för att minnas de som dog vid gränsen.

– Vi kräver att en oberoende utredning tillsätts för att klargöra hur offren dog, säger en migrant under demonstrationen till spanska El País.

De kräver även att det upprättas säkra och lagliga vägar för migranter. Många av de som försökte ta sig över var personer som flydde konflikten i Sudan. Spanska åklagare har bekräftat en utredning har inletts.

Under helgen har även protester brutit ut i 50 spanska städer. I Barcelona samlades runt 1700 personer. På plakaten stod budskap som ”Against the Melilla Massacre” och Black Lives Matter”.

Under tisdagen meddelade Spanien att de har inlett en utredning kring dödsfallen.

Anklagas för att mörka dödstalen

Efter tragedin har marockanska myndigheter inte låtit journalister eller människorättsorganisationer få gå i närheten av sjukhuset dit döda och skadade har förts.

Marockanska föreningen för mänskliga rättigheter anklagar tjänstemän vid gränsen för att försöka mörka antalet dösfall.

– Marockanska gränsvakter sparkade och slog folk. Och det spanska civilgardet sprutade tårgas mot män som klamrade sig fast vid staketet, säger Judith Sunderland från Human Rights Watch.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez kallar stormningen av gränsen för ”ett våldsamt angrepp och en attack mot Spaniens territoriella integritet”.

Hundratals migranter har också transporterats bort från gränser för att sedan släppas av i olika delar av Marocko. 65 personer som försökte storma gränsen har åtalats i Marocko. De misstänks bland annat för att ha attackerat gränsvakter och för att ha underlättat illegal gränsöverträdelse, enligt Reuters.

Minst 76 migranter och 140 marockanska poliser skadades vid gränsen.

ANNONS

Nu rusar elpriserna! Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Marockanska föreningen för mänskliga rättigheter anklagar tjänstemän vid gränsen för att försöka mörka antalet dösfall.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Marocko

Spanien

Flyktingsituationen