Höjd bevakning efter drönarflygningar: ”Svart militär vingdrönare”

Uppdaterad 2022-01-21 | Publicerad 2022-01-17

De stora drönarna flög in över tre olika kärnkraftverk i vad som framstår som en samordnad operation – nu har ärendet övertagits av Säpo.

Aftonbladet kan avslöja att observationen dagen efter handlade om en svartmålad militär vingdrönare som cirklade över både regeringskvarteren och slottet, och allt finns dokumenterat på film.

Samtidigt har flera skyddsobjekt satts under bevakning efter helgens drönarflygningar, enligt Aftonbladets uppgifter.

Patrullerande poliser har fått i uppgift att hålla koll på skyddsobjekt och luftrummet ovanför, erfar Aftonbladet. Samtidigt arbetar kärnkraftverken utifrån en förhöjd hotbild.

– Anläggningarna vidtar åtgärder enligt rutin vid förhöjd hotbild, säger Emil Jorpes, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

På måndagseftermiddagen meddelade Säkerhetspolisen att man tar över utredningarna kring drönarflygningarna över kärnkraftverken. Händelserna utreds nu som brott mot rikets säkerhet.

– Bestämmelsen obehörig befattning med hemlig uppgift gäller oavsett om det gäller att gå främmande makt tillhanda eller inte. Jag vill inte gå in på vilka övervägande vi gjort här, vi håller så många alternativa förklaringar öppna som möjligt i det här läget, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman som leder utredningen.

Flera observationer

Det var i fredags kväll som bekräftade drönare vid samma tidpunkt flög in över kärnkraftverken i Oskarshamn och Ringhals. Enligt polisen handlade det om stora drönare som kunde stå emot den kraftiga vinden. 

Även i Ringhals gjordes observationer som nu utreds av Säpo.

Kärnkraftverket i Ringhals.

Militär modell

Dagen efter observerades en vingdrönare av militär modell som cirklade över slottet, riksdagen och regeringskvarteren, enligt Aftonbladets uppgifter. Drönaren ska ha varit svart till färgen och kunde följas under en längre tid av polis.

– Det här är inte frågan om någon liten propellerdrönare, utan en stor vingdrönare med minst två meter i vingbredd, säger en källa med insyn.

Vingdrönaren försvann ur sikte när det mörknade utan att polisen lyckades lokalisera operatören – men skyddsvakter ska ha fått bilder och filmer på objektet som nu är del av polisens utredning, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Det här har tagits på mycket stort allvar inom både polisen nationellt och regionalt men också av flera andra myndigheter.

Till skillnad från flygningarna över kärnkraftverken utreds flygningen över regeringskvarteren lokalt, liksom även drönarobservationer över Kiruna flygplats i torsdagen den 13 januari, Luleå flygplats Kallax i fredags den 14 januari, samt en observation nyligen i Järna, söder om Stockholm.

Beträffande flygningarna över kärnkraftverken har Strålsäkerhetsmyndigheten en roll som tillsynsmyndighet rörande säkerheten vid anläggningarna.

− Vi har fått en så detaljerad beskrivning av de här händelserna som man kan få. Vi är uppdaterade kring läget och följer utvecklingen, säger Emil Jorpes.

En svart militär vingdrönare ska ha cirkulerat över bland annat riksdagen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

”Väcker väldigt mycket frågor”

Han säger att varken anläggningarna eller Strålsäkerhetsmyndigheten har gjort bedömningen att reaktorsäkerheten är hotad. Men han inskärper ändå allvaret:

– En drönare i sig utgör inget hot men information som en drönare kan samla in, och föremål som en drönare kan ta med, kan användas i ett antagonistiskt syfte. Därför är det allvarligt.

Han uppger att flygningarna gjordes under ”tämligen samma tid” på fredagskvällen.

– Det väcker naturligtvis väldigt mycket frågor och det är därför som alla myndigheter ser allvarligt på det. Frågorna som väcks är ju att när det händer flera saker väldigt närliggande i tid så är det klart att det väcker frågor att det inte är en slump.

Under måndagen meddelade polisen att man inlett en nationell särskild händelse med anledning av drönarflygningarna, ”för att samordna, leda och utreda på ett gemensamt och effektivt sätt.”

 

Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln stod det felaktigt att polisen utlyst en förhöjd hotbild mot kärnkraftverken. Alltjämt arbetar kärnkraftverken utifrån en förhöjd hotbild med anledning av drönarflygningarna.

John Granlund

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.