Ann Linde: Oerhört allvarligt läge nära oss

”Kraven som Ryssland ställer är oacceptabla”

Uppdaterad 2022-01-17 | Publicerad 2022-01-16

Ryssland har mobiliserat vid ukrainska gränsen, försvarets beredskapsstyrka är på plats på Gotland och krismöten hålls på politisk toppnivå.

Ann Linde (S) beskriver det säkerhetspolitiska läget just nu som oerhört allvarligt.

– Jag vill inte säga att vi är under omedelbart hot men det går inte utesluta att vi kan bli det i framtiden, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Följ ämnen
Nato

En rad samtal och möten har hållits på politisk toppnivå i försök att kyla av konflikten mellan Ryssland och Ukraina den senaste veckan. Ryssland har haft möte med Nato och USA .

Detta har inte lyckats minska spänningarna. Tvärtom beskrivs det säkerhetspolitiska läget nu av en del som den största krisen sedan kalla kriget. Ann Linde (S) vill inte göra den jämförelsen men säger att läget är mer spänt än på länge.

– Det är ett oerhört allvarligt säkerhetspolitiskt läge i Europa och nära oss. Det gäller inte minst den typen av hybridattacker som Ukraina utsattes för i fredags, det spär på spänningarna och det gäller att vara alert både politiskt och militärt, säger Ann Linde (S).

I veckan deltog utrikesministern på ett möte där EU:s försvarsministrar träffades för att diskutera läget mellan Ryssland och Ukraina. Ryssland förnekar att man planerar en invasion, men har omkring 100 000 soldater redo för anfall vid ukrainska gränsen.

Ukrainsk soldat vilar ut i Donetsk.

Inte under hot nu

I förhandlingar med Nato har landet bland annat krävt att alliansen inte får utvidgas österut. De tidigare Sovjetrepublikerna Georgien och Ukraina för inte ansluta sig.

Enligt Ann Linde enades man där om en rad saker.

– Vi kom fram till att de krav som Ryssland ställt till stora delar är oacceptabla. Det skulle nämligen innebära att länder själva inte får välja sina allianser och försvarslinje. Grunden för säkerhetspolitiken måste vara att alla länder har rätt till sin egen politik, säger hon.

De senaste dagarna har Försvarsmakten ökat närvaron i landet. Beredskapsstyrkan är på plats på Gotland och man har även en ökad närvaro på andra platser i landet.

Svenska militärer på plats på Gotland.

Hur orolig ska man vara som svensk?

– Jag tycker inte att man behöver vara orolig som svensk för att det ska ske något mot Sverige. Vi har en stark Försvarsmakt och en stabil säkerhetspolitik som tjänar oss väl.

Men att vi behöver stärka upp den militära närvaron på Gotland, betyder det att vi är under hot?

– Nej, jag vill inte säga att vi är under hot, men man kan inte utesluta att kan bli det i framtiden. Men i denna omedelbara situation ska svenskar inte känna en oro för det.

Ukrainska soldater som övar.

”Mycket skarpa sanktioner”

Det akuta hotet som oroar Ann Linde gäller Ukraina och påpekar att 14 000 människor har dött sedan den ryska annekteringen av Krim-halvön 2014.

– Självklart finns det skäl att vara orolig för Rysslands upprustning som pågått vid Ukrainas gräns i många år och den väldigt hårda retoriken och de helt orimliga krav som är helt omöjliga för EU, Nato och USA att gå med på.

Hon säger att hon fortfarande hoppas att man kommer att kunna minska spänningarna genom samtal.

– Men om det är så att det blir ytterligare aggressioner mot Ukraina så kommer EU att svara med mycket skarpa sanktioner. Vi är också beredda att sätta en lång rad verktyg till stöd för Ukraina för att stärka deras förmåga att stå emot cyberattacker, säger Ann Linde.

Hur ser Sveriges relation till Ryssland ut?

– När det gäller Rysslands brott mot den europeiska säkerhetspolitiken har vi infört sanktioner mot Ryssland och är tydliga med att vi själva bestämmer över vår säkerhetspolitik.

– Men vi vill ha bra kontakter och vill att vi ska kunna samarbeta med Ryssland i andra frågor, som klimatet. Det är lite svårare men man får inte ge upp de försöken.