Svenska slog hälleflundrerekord

Publicerad 2022-05-25

Josephine Eriksson har slagit rekord.

Efter en lyckad fisketur kan hon nu titulera sig kvinnlig mästare i hälleflundrefiskning i tungviktarklassen.

– Det var en rejäl kamp att få upp den, ett riktigt träningspass, säger Josephine Eriksson.

Stockholmaren Josephine Eriksson, 29, kunde inte tro sin lycka när hon efter en dryg timmes kamp mot elementen drog upp en gigantisk hälleflundra under en fisketur i Söröya.

Josephine Erikssons bror och pojkvän driver ett sportfiskeföretag i Söröya, och tillsammans med dem har hon i flera år fiskat hälleflundra i de nordnorska vattnen.

Att det var en stor fisk som nappat den här gången blev hon omedelbart varse när hennes spö började slå mot vattnet. Men att den skulle vara större än den 194 centimeter långa hälleflundra som hon baxade upp ur vattnet under början av sin fiskekarriär för några år sedan, en upplevelse som hon beskriver som en ”knallsuccé”, var definitivt mer än vad hon hade förväntat sig.

Den här hälleflundran var dock större än den förra – betydligt större.

– Vi mätte den till två meter och 42 centimeter. Det är jättestort verkligen, säger Josephine Eriksson.

En enorm fisk

Inte nog med det: hälleflundran i fråga är den största som någonsin halats upp ur vattnet av en kvinnlig fiskare.

– Hon som hade rekordet innan fick upp en som var 236 centimeter, säger Josephine Eriksson med brasklappen att någon kanske har fått upp en större fisk utan att dela med sig av informationen till världen.

Josephine Eriksson vägde inte fisken men uppskattar att dess tyngd uppgår till omkring 200 kilo.

– Det var en rejäl kamp att få upp den, ett riktigt träningspass, säger hon.

”Kul att se dem på riktigt”

Den nya rekordhållaren firade dock inte sin vinst med att kalasa på sin fångst – efter att hon hoppat ner i vattnet och fotats med fisken lät hon den simma iväg på nya äventyr.

– Jag tror inte ens att det är tillåtet att ta upp hälleflundror som är så stora, och jag brukar aldrig plocka upp fiskar som är längre än 40 centimeter, säger Josephine Eriksson och fortsätter:

– För mig är det roligaste med att fiska att se hälleflundrorna på riktigt, att se att det finns så stora fiskar i havet.

Följ ämnen i artikeln