Mejla

Wolfgang Hansson

Mycket snack och lite verkstad

Publicerad:
Donald Trump.
Foto: AP
Donald Trump.

När dammet börjat lägga sig kring Donald Trumps rivstart visar det sig att det varit mycket snack och lite verkstad.

Trump har skapat skandal, gjort många arga och anhängarna glada. Men i sak uträttat väldigt lite inom utrikespolitiken.

I valrörelsen gav Donald Trump en rad löften om allt han skulle göra redan dag ett när han tillträdde. Jag hörde honom själv upprepa på valmöte efter valmöte att han omedelbart tänkte flytta USA:s ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Dag ett skulle han officiellt stämpla Kina som "valutamanipulatör" och införa en 45-procentig importskatt på kinesiska varor.

Därefter skulle han omförhandla eller säga upp handelsavtalet Nafta, få Mexiko att gå med att betala för muren han vill bygga och säga upp kärnavtalet med Iran.

Ingenting av detta har blivit av under Trumps första månad. Något världen kan känna stor tacksamhet för eftersom nästan alla dessa åtgärder hade höjt spänningen och ökat risken för väpnade konfrontationer.

Verkligheten hann ifatt

Men det säger en del om president Trumps start. Medan han lyckats genomföra några få av utrikespolitiska vallöften vallöften så verkar mycket annat ha varit det han anklagar traditionella politiker för, "mycket snack och lite verkstad".

Han lovade att med honom i Vita huset skulle det bli slut på handlingsförlamningen. Det var innan verkligheten hann ifatt den stenrike affärsmannen.

Det är en sak att snacka tufft i valrörelsen. En helt annan att sitta i Vita huset och ansvara för konkreta beslut som påverkar hela världen.

Allt högljudda hot mot Kina har under Trumps första månad förbytts till idel vänlighet. Trump tänker, trots sitt telefonsamtal med Taiwans president, hålla fast vid politiken att det bara finns ett Kina. Varken tullar eller valutamanipulatörstämpel har vi sett röken av.

Höll fast vid Obama

I valrörelsen ansåg Trump att Nato spelat ut sin roll. Nu säger hans försvarsminister tvärtom att Nato kommer att fortsätta vara en hörnsten i USA säkerhetspolitik.

Kanske är det så enkelt att det bara handlar om ett sätt att få Europas länder att öppna plånboken och satsa mer på sitt eget försvar. Där har Trump onekligen en poäng.

I valrörelsen sa Trump att ett av hans viktigaste utrikespolitiska mål var att förbättra relationerna med Ryssland. Inga sådana offentliga initiativ har tagits.

LÄS MER: Det känns som Trump tappat greppet

Avgången av hans nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn efter eventuellt olagliga kontakter med ryssarna har tvärtom satt stora frågetecken kring Trumps möjligheter och motiv för att förbättra relationerna med Putin.

När Trumps utrikesminister Rex Tillersson träffade sin ryske kollega Sergei Lavrov under veckan upprepade han USA:s inställning under Obama att Ryssland måste hålla sig till Minskavtalet och upphöra med kriget i Östra Ukraina. Knappast vad Putin vill höra.

Fälla presidenten

Som det ser ut i dag kan Trumpkampanjens kontakter med ryssarna istället bidra till att fälla presidenten.

Frågan är om någon president före Trump varit snabbare med att försätta sig i en situation där han kan tvingas avgå. Istället för att sätta sig i respekt i världens huvudstäder sprider sig en känsla av förvirring och åtlöje.

Finns det då inget Trump lyckats med? Jodå.

Han sa upp handelavtalet TPP som han lovat och gav därmed Kina en gyllene möjlighet att fylla vakuumet efter USA.

Trump stoppade alla bidrag till hjälporganisationer som informerar om möjligheten till abort. Något som brukar vara en av de första åtgärder som republikanska presidenter vidtar. Trumps order riskerar dock att bli verkningslös eftersom en rad andra länder och organisationer säger att de istället ska öka sina bidrag för att kompensera bortfallet.

Tomtebloss

Trump har skrivit på en order om att muren mot Mexiko ska börja byggas. Men finansieringen är fortfarande oklar. Tvärtemot vad Trump sa i valrörelsen så vägrar Mexiko betala. Den 20-procentiga skatt på mexikanska varor som Trump hotat införa slår lika mycket mot hans egna väljare som mot Mexiko.

Trumps försök att bekämpa terrorism genom att stoppa medborgare från sju muslimska länder från att resa in i USA havererade direkt när en domstol stoppade förbudet. Nu lovar Trump att presentera en ny order.

Nog har det sprakat rejält om Trumps första månad men mest i form av tomtebloss som snabbt slocknat.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE