Putin såg sina jättefartyg visa upp sig i Finska viken

Publicerad 2017-07-30

Den ryske presidenten Vladimir Putin var på söndagen på plats i Kronstadt i Finska viken för att fira flottans dag.

Där såg han några av världens största krigsfartyg paradera förbi.

– Jag tror att det är en markering, att Ryssland ser sig som en stormakt och vill bli betraktad som en sådan, säger Bo Rask, pensionerad kommendör och sekreterare i Kungliga Örlogsmannasällskapet.

Vladimir Putin följde paraden när den ryska flottan firade sin årsdag på floden Neva vid Kronstadt utanför S:t Petersburg i Finska viken.

”För första gången i Rysslands moderna historia kommer presidenten överse huvudflottparaden”, heter det i ett pressmeddelande från Kreml, enligt nyhetsbyrån Tass.

Flottans dag firas traditionsenligt sista helgen i juli. Paraden återuppväcker en tradition som Peter den store startade 1714. Enligt Rysslands försvarsdepartement är det första gången någonsin som en flottparad i S:t Petersburg inkluderar mer än 5 000 sjömän från såväl Östersjöflottan, Norra flottan, Svartahavsflottan samt Kaspiska flottiljen, skriver Tass.

Atomubåten Dmitrij Donskoj

Totalt deltar 50 ytstridsfartyg och ubåtar i paraden, tillsammans med mer än 40 flygplan och helikoptrar.

Bland fartygen märks de båda bjässarna atomubåten Dmitrij Donskoj och slagkryssaren Pjotr Velikij – Peter den store – som uppmärksammats när de stävat ner från Murmansk förbi Norge, Danmark och Sverige in i Östersjön.

På plats finns även nyare krigsfartyg som robotkryssaren Marskalk Ustinov, landstigningsfartyget Ivan Gren, fregatten Amiral Makarov och ubåtarna Velikij Novgorod samt Vladikavkaz, skriver Tass.

Dessutom bidrar Kina med de tre fartyg som deltog i den stora rysk-kinesiska militärövningen vid Kaliningrad tidigare i veckan – en korvett, en fregatt och ett understödsfartyg.

”Ser sig som en stormakt”

Bo Rask, pensionerad kommendör och sekreterare i Kungliga Örlogsmannasällskapet, beskriver förflyttningen av atomfartygen Dmitrij Donskoj och Pjotr Velikij från Barents in i Östersjön samt paraden i Finska viken som en maktdemonstration.

– Jag tror att det är en markering, att Ryssland ser sig som en stormakt och vill bli betraktad som en sådan. Man vill visa att man har resurser och och kan flytta resurserna dit man behöver dem, säger han.

Det är en kraftuppvisning, både för ryssarna och omvärlden, förklarar Bo Rask.

– Det visar att strategiska resurser kan flyttas för operativa uppgifter. Sjöstridskrafter är aldrig statiska utan kan flyttas dit de behövs. Många begår misstaget och tror att det som finns i Östersjön är det som ska vara där.

Bildades för 321 år sedan

Enligt Johan Norberg, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), innebär krigsfartygen inget omedelbart ökat hot mot Östersjöländerna.

– Rent militärt är den här stora ubåten gjord för att ha kärnvapenrobotar och kunna försvinna ute i världshaven. Det är svårare att gömma en sådan ubåt i Östersjön än i Ishavet eller Atlanten. Så jag tror att den är här främst med anledning av paraden, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

– Det viktiga blir att följa när de båda fartygen lämnar Östersjön. Blir de kvar behöver vi fundera på vad det kan betyda.

I år är det 321 år sedan som den ryska flottan bildades på order av Peter den store, den 30 oktober 1696.