Regnen fyllde på grundvattnet

Annelie Scholz/TT

Publicerad 2021-08-03

Grundvattennivåerna i Sverige vecka 31.

Förra veckans regn gjorde att grundvattennivåerna höjdes, främst i Svealand. I Norrland och södra Götaland är det dock långt kvar till normala nivåer.

I västra Svealand och nordvästra Götaland råder ingen vattenbrist. Den här veckan har de små grundvattenmagasinen fyllts på till över det normala för årstiden, enligt siffror från Sveriges geologiska undersökning (SGU).

– Vi har fått en återhämtning där på grund av nederbörd, säger Anna-Klara Elenström, hydrogeolog på SGU.

I Norrland är dock nivåerna under eller mycket under det normala i de små grundvattenmagasinen, som försörjer enskilda fastigheter och mindre orter. Detsamma gäller södra Götaland inklusive Öland och Gotland.

Men det anses inte vara alarmerande.

– Nederbörden tas ofta upp av växtlighet eller avdunstar i värmen. Man kan räkna med låg grundvattennivå under sommaren vid en varm sommar, och förhoppningsvis stabiliseras det under hösten.

Någon omfattande torka är enligt prognosen inte heller att vänta.

– Vid normal nederbörd ser det ungefär oförändrat ut 30 dagar framåt. Vid torrt väder så är det väldigt låga nivåer i Norrland och Götaland. I östra och västra Svealand är nivåerna nära det normala, säger Anna-Klara Elenström.

För att spara på vatten kan man duscha i stället för att bada, inte diska eller borsta tänderna i rinnande vatten och vara återhållsam med bevattning.

.