Våra husdjur får allt mer antidepressiva läkemedel

Publicerad 2018-01-25

Det blir allt vanligare att ge antidepressiva läkemedel till husdjur.

Antidepressiva läkemedel blir allt vanligare – även bland våra husdjur.
De senaste fem åren har försäljningen ökat med 80 procent, rapporterar Metro.

På bara fem år har andelen husdjur som äter antidepressiva läkemedel ökat med 80 procent. I fjol såldes antidepressiva utskrivna av veterinärer till en summa av drygt 800 000 kronor, enligt statistik från E-hälsomyndigheten, som Metro tagit del av.

Flera orsaker ligger bakom

Enligt veterinären och beteenderådgivaren Anya Thörnqvist, som Metro har pratat med, finns flera olika orsaker som kan ligga bakom ökningen. En anledning kan vara att läkemedlet Sileo nyligen blivit godkänt i Sverige. Sileo har blivit väldigt populärt och används bland annat till fyrverkerirädda hundar.

Ytterligare en orsak till ökningen tros vara att psykisk ohälsa blivit mindre tabubelagt i samhället och att djurägare börjat bry sig allt mer om sina husdjurs psykiska mående.

En katt som kissar inne på grund av avundsjuka efter att husse och matte har skaffat barn kan enligt Anya Thörnqvist vara en typisk patient.

– Istället för att katten avlivas eller omplaceras från en familj den är fäst vid kan man ge medicin under en period. Men det går inte att bara ge katten ett piller så mår den bra, det krävs fler förändringar, säger hon till Metro.

Anya Thörnqvist ser inga problem med den ökade konsumtionen av antidepressiva.

– Jag upplever det inte som något problem. Det är en del av behandlingen på samma sätt som smärtstillande är en del av behandlingen när ett djur har ont någonstans, säger hon till Metro.

Bör kombineras med träning

Hundpsykologen och instruktören Theresa Lindahl ser dock en risk med den ökade medicineringen. Hon anser att man måste gå till botten med problemet och ta reda på varför djuret mår dåligt, innan man påbörjar medicinering. Ibland kan dock medicinering krävas, men då anser Theresa att det bör kombineras med annan träning.

– Ett piller kommer inte att lösa alla problem, man måste hitta grundorsaken. Separationsångest, aggressioner och sådant kan många gånger bero på att hunden är understimulerad och inte får utlopp för sitt naturliga beteende, säger hon till Metro.