Forskare: Därför ska du undvika kött flera dagar i veckan

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Är kött ett vanligt inslag i ditt dagliga intag av mat? Då kanske du måste tänka om, i alla fall om du bryr dig om klimatet. Det menar forskare i en ny rapport, skriver danska TV2.

Om klimatet ska hålla jämna steg med vår matproduktion senast 2050 måste vi se till att minska köttkonsumtionen dramatiskt. Du måste helt enkelt avstå från kött flera dagar i veckan. Det visar en rapport från Oxford University där forskare kommit fram till att framtiden ser mörk ut – om vi inte bryter våra vanor.

Marco Springmann, som lett forskarteamet, lever själv ett köttfritt liv.

– Vi tror inte det är realistiskt att alla blir veganer. I stället måste vi äta mer som de gör i Medelhavet där man vanligtvis har mindre kött på tallriken, säger han till TV2.

Enligt forskarna borde vi leva som flexitarianer – det vill säga att vi fortfarande kan äta lite kött men främst äta enbart vegetariskt flera dagar i veckan. Enligt rapporten kommer ett liv som flexitarian innebära att man maximalt äter 100 gram nötkött, fläsk eller lamm i veckan. Om det är kött från fjäderfä kan det bli upp till 200 gram.

Den nya livsstilen skulle innebära en stor förändring för många. Därför menar Marco Springmann att rapporten är en uppmaning till politiker att agera att så att processen kan påbörjas.

Vi bör minska vår köttkonsumtion – om vi vill värna om vårat klimat menar forskare.
Foto: TT
Vi bör minska vår köttkonsumtion – om vi vill värna om vårat klimat menar forskare.

Förklaringen till problemet vi står inför är enkelt. Jordens befolkning växer och samtidigt ökar vårt välstånd. Det i sin tur leder till en ökad konsumtion av kött, mjölk och ägg, produkter inom livsmedelssektorn som har störst påverkan på klimatet.

Förutom ändrade matvanor måste även det globala livsmedelsavfallet bli mycket mindre och tekniken inom livsmedelsindustrin bli mer effektiv. Om inte kommer livsmedelssektorns klimatpåverkan öka med upp till 90 procent, skriver TV2.

Publicerad:

LÄS VIDARE