Trump: ”Tyskland helt kontrollerat av Ryssland”

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

BRYSSEL. Nato-toppmötet hade inte ens formellt inletts när Donald Trump avlossade sin första salva mot Europa.

Måltavla den här gången var Angela Merkel. Trump hävdar att Tyskland är "helt kontrollerat" av Ryssland.

Den amerikanske presidenten fällde sin kommentar under en frukost tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som föregick Nato-mötets öppnande.

Kommentarer som riskerar att sätta tonen för hela Nato-mötet.

Trump är upprörd över den ryska gasledning som ska byggas genom Östersjön och förse bland annat Tyskland med rysk naturgas, Nordstream 2.

– Tyskland är helt kontrollerat av Ryssland eftersom de kommer att få 60-70 procent av sin energi från Ryssland, hävdade Trump.

Sedan vände han sig direkt till Stoltenberg med en retorisk fråga.

– Tala om för mig om det är lämpligt att det är så. Jag tycker inte det. Jag tycker det är dåligt för Nato.
Trump menar att det blir konstigt för USA att satsa pengar på att försvara Tyskland samtidigt som tyskarna gör sig beroende av rysk gas.

Twitterstorm

Han fortsatte med att peka ut Tyskland som ett av de länder som spenderar minst andel av sin BNP på försvaret.
Tyskland försvarsminister Ursula von der Leyen tillbakavisade Trumps anklagelser.

– Vi har många konflikter med Ryssland men det är viktigt att hålla kommunikationslinjerna öppna även med länder där vi inte är ense, sa hon enligt BBC.

Donald Trump på Nato-toppmötet i Bryssel den 11 juli.
Foto: KEVIN LAMARQUE / X00157 /Reuters
Donald Trump på Nato-toppmötet i Bryssel den 11 juli.

Trump verkar dessutom ha överdrivit Tyskland beroende av rysk gas. Det handlar om som mest 50 procent.

Trumps kommentarer kommer i ett läge då relationerna mellan många av Europas länder och USA redan är mycket ansträngda. Inför mötet har den amerikanske presidenten släppt loss en formlig twitterstorm där han anklagar Europa för att låta USA betala för kontinentens försvar.

– Det är inte rättvist mot de amerikanska skattebetalarna, säger Trump. Särskilt inte som Europa redan dödar oss genom att ha ett gigantiskt handelsöverskott gentemot USA.

Vill inte vänta

Alla Nato-länder är eniga om att de ska spendera två procent av BNP på försvaret. Det är dock i nuläget bara åtta länder som når den gränsen. Ytterligare sju kommer att göra det fram till 2024. Men så länge vill Trump inte vänta. Han kräver mer omedelbara åtgärder.

När det gäller Nordstream 2 är Trump inte ensam om sin kritik. Ett antal europeiska länder ifrågasätter det kloka i pipeline-bygget eftersom det ytterligare ökar Europas beroende av rysk energi. Ett flöde som Ryssland vid en konflikt kan stänga av precis som man redan gjort med Ukraina.

Merkels problem är att hon efter kärnkraftolyckan i japanska Fukushima beslöt att stänga alla tyska kärnkraftverk och måste ersätta det bortfallet så att inte Tysklands industri drabbas av energibrist eller tyskarna tvingas frysa vintertid.

Samtidigt som Trump anklagar Tyskland för att göra sig beroende av Ryssland så hyllar han själv med jämna mellanrum den ryske presidenten Vladimir Putin. På måndag reser Trump till Helsingfors för ett eget toppmöte tillsammans med Putin.

Jens Stoltenberg erkände i sina kommentarer när han anlände till Nato-högkvarteret att det finns motsättningar.

– Ovanpå alla andra utmaningar så finns det oenighet mellan allierade. Men det är viktigt att mötet visar att vi trots det är förmögna att fatta beslut och handla.

Publicerad:

LÄS VIDARE