Victoria släpper bok om klimatet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-30

Lämnade Daniels sjuksäng för att delta i det hemliga projektet

författartrio Danmarks kronprins Frederik, kronprinsessan Victoria och Norges kronprins Haakon besökte Grönland i slutet av maj. Då var det fortfarande hemligt att de tre tronföljarna arbetar med ett bokprojekt.

Kronprinsessans hemliga bokprojekt fick henne att lämna Daniel vid operationen.

I höst kommer boken om Victorias reseupplevelser på Grönland.

Resan var planerad sedan länge och trots att det var ett svårt beslut valde kronprinsessan att lämna Daniel och sammanstråla med de två kronprinsarna Frederik och Haakon på Grönland i slutet av maj.

Då var det fortfarande en hemlighet att de tre tronföljarna arbetar med ett gemensamt bokprojekt.

Resorna till Svalbard i fjol och Grönland i år var viktiga för Victoria – som skriver ett eget kapitel till miljöboken som handlar om klimatförändringarna. Under besöken fick Victoria med egna ögon se hur miljön påverkas av den globala uppvärmningen.

Brinner för miljön

– Det här projektet har planerats under en längre tid. Miljön är en fråga som de tre tronföljarna brinner för och de har resonerat och talat mycket om det här ämnet, säger hovets presschef Nina Eldh.

De tre tronarvingarna bidrar med var sitt kapitel och det hade blivit svårare för Victoria att delta i arbetet om hon valt att stanna hemma. Innan kronprinsessan reste försäkrade hon sig om att hon snabbt skulle kunna resa hem om något inträffade under operationen. Daniel själv uppmuntrade henne att åka.

Det är inte första gången som Victoria deltar i bokprojekt, hon har bland annat samarbetat med Elisabeth Tarras-Wahlberg och Alice Bah Kuhnke. Resultatet blev boken ”Victoria, Victoria!” som blev klar 2002.

Norskt förlag

Hennes norske kollega Haakon är också van vid författarskapet.

– Kronprins Haakon har tidigare varit medredaktör för bokprojektet ”Norge” som gavs ut för fyra år sedan, säger Sven Gj. Gjeruldsen, assisterande kommunikationschef vid norska hovet.

Det är det norska förlaget Cappelen Damm som ger ut tronföljarnas bok som ännu inte har fått något namn. I oktober finns den i bokhandeln.

ANNONS