USA-skytt kopplas till terrorgrupper

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Syed Rizwan Farook, 28, sköts till döds av polisen efter skjutningen i Kalifornien.

Sayed Farook, som tillsammans med sin hustru sköt ihjäl 14 människor på en personalfest i Kalifornien, var i kontakt med personer från minst två terrorstämplade grupper utomlands, rapporterar Los Angeles Times.

Tidningen hänvisar till en källa inom rättsapparaten som uppger att det var frågan om "något slags kontakt" mellan Farook och personer från Nusrafronten i Syrien, som har band till al-Qaida, och al-Shabaab i Somalia.

I går avslöjade USA:s federala polis FBI att masskjutningen i San Bernardino utreds som ett terrorbrott. Källor inom myndigheter uppgav då att Farooks hustru, Tashfeen Malik, på Facebook svurit trohet till terrorgruppen Islamiska statens (IS) ledare. Den sociala mediejätten bekräftade uppgifterna, liksom rapporter om att Malik då använt ett annat namn.

Både Farook och Malik sköts till döds i en skottväxling med amerikansk polis, några timmar efter dådet då paret i militärliknande svarta kläder stormade in på en personalfest för offentliganställda i San Bernardino och öppnade eld med automatkarbiner och pistoler. Utöver de 14 dödsoffren, skadades också 21 personer. För två ska tillståndet vara kritiskt.

I parets gemensamma hem har utredarna hittat en omfattande arsenal med vapen, bland annat kring ett dussin rörbomber. Paret hade även placerat ut en hemmagjord bomb i byggnaden där festen hölls, men sprängladdningen detonerade aldrig och kunde oskadliggöras.

Att dådet tycks ha varit planerat är också en faktor som bidragit till att utredningen har hamnat på terrorspåret.

TT-Reuters

Publicerad: