Flyktingar ratar Sverige för Finland

Publicerad 2015-09-18

Tar emot lika många per capita som Sverige Statsministern: Öppnar mitt hus

Glöm alla gamla fördomar om Finland.

Vårt östra grannland är på väg att bli flyktingarnas nya drömland.

Finland tar i år emot nästan lika många asylsökande som Sverige, sett till folkmängd.

Juha Sipilä.

Finland har knappast ett rykte om att vara särskilt invandringsvänligt. Om man tittar tillbaka har man heller inte tagit emot många människor utifrån. Förra året kom till exempel bara 3 600 flyktingar, en bråkdel jämfört med Sverige.

Men pilarna på kartan över flyktingströmmarna i Europa ritas om snabbt nu. Och här kommer en nyhet som måhända får en och annan självgod svensk att reagera:

Allt fler människor på flykt ser inte längre Sverige som slutmålet.

Överraskat Finland

I stället reser man tvärs igenom vårt land upp till Haparanda för att där korsa gränsen till det nya drömlandet – Finland. Antalet flyktingar som söker asyl i vårt östra grannland har ökat dramatiskt och landets inrikesministerium räknar nu med att det kan komma upp till 30 000 människor i år. Sett till folkmängd är det nästan lika många som Sverige tar emot.

Flyktingströmmen har överraskat Finland, som nu svarar med att stärka kontrollen vid landgränsen till Sverige.

I går beslutade man även att inrätta en flyktingsluss i Torneå, det första i sitt slag. En tom skola 200 meter från Torneälven ska från och med nästa vecka ta emot flyktingar, innan de skickas vidare. Samtidigt upprättar man snabbt nya mottagningscentraler runt om i landet, tillsammans med Röda Korset.

”Bra för syrier – dåligt för irakier”

Nästan hälften av flyktingarna kommer från Irak. Och det är också där den viktigaste förklaringen till förändringen finns. Irakier har betydligt större chans att beviljas asyl i Finland än i Sverige.

Eller som nyanlände Ali, 17, från Bagdad uttryckte det för nyhetsbyrån AFP i Helsingfors häromdagen:

– Sverige är bra för syrier men dåligt för irakier. Jag läste det på Facebook.

Flyktingvågen ökar spänningen i den finska regeringen, där invandringskritiska Sannfinnländarna ingår. Partiets riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen föreslog nyligen att alla flyktingar ska skickas till Åland (dit han tidigare också har velat skicka somalier och homosexuella).

Statsminister Juha Sipilä från Centerpartiet gav dock snart svar på tal. Och lovade att öppna sitt eget hus i nordvästra Finland för människor på flykt.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset