Obama: Kom igen, nu stänger vi Guantanamo på riktigt

Publicerad 2016-02-23

Under sitt sista år som president hoppas Barack Obama uppfylla ett av sina allra första löften:

Att stänga USA:s kritiserade fångläger i Guantánamo Bay i Kuba.

– Nu ser vi till att få det här gjort, säger Obama.

På en presskonferens på tisdagseftermiddagen bekräftade Obama att hans plan för att stänga fångbasen nu lämnas till kongressen.

– I dag kommer försvarsdepartementet att lämna in vår plan för att stänga anläggningen en gång för alla, säger presidenten.

– Det är inte bara rätt att stänga basen för vår säkerhet, det kommer också spara pengar.

Obama säger att USA kommer att spara miljarder skattekronor.

Enligt amerikanska medier går planen ut på att de 91 fångar som är kvar antingen förflyttas till sina hemländer eller tredje land. 34 av fångarna har godkänts för förflyttning till annat land, skriver nyhetskanalen CNN. Men vissa fångar kommer att föras till anläggningar i USA.

– Det är fångar som är under utredning, inte kan utlämnas till andra länder eller individer som fortfarande bedöms utgöra en fara för USA:s säkerhet, säger Barack Obama.

– Många är rädda för att terrorister ska förvaras i USA. Men vi håller redan mycket farliga individer fångna här och det går alldeles utmärkt.

Han säger att om det hade varit lätt att stänga hade det skett för många år sedan.

– Som jag velat hela tiden, säger presidenten.

Han uppger också att fånglägret inte lever upp till de amerikanska idealen.

– Låt oss göra vad som är rätt för USA. Låt oss stänga det här kapitlet och göra det rätt, på ett sätt som håller oss säkra, säger Obama.

– Jag vill inte lämna över det här problemet till nästa president, vem än det må bli.

Ser rött

Kruxet blir att få kongressen, där Republikanerna är i majoritet i båda kamrarna, att godkänna att fångar som stämplats som farliga terrorister förs till USA. Sådana antydningar har tidigare fått Republikanerna och vissa demokrater att se rött.

Från Vita huset heter det att man i nuläget, under ett intensivt valår, inte vill peka ut en speciell plats i USA dit fångar kan föras. Men Pentagon har ändå tagit fram en lista på möjliga anstalter, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Bland dessa finns ett federalt fängelse i Florence i Colorado, ett militärfängelse i Fort Leavenworth i Kansas samt en marinbas i Charleston i South Carolina. Den sistnämnda har tidigare avfärdats av delstatens republikanske senator Lindsey Graham då basen inte är en högsäkerhetsanläggning.

Skamfläck

Rapporter om brutala förhörsmetoder och bristande rättssäkerhet har gjort att Guantánamolägret, som upprättades 2002 i samband med USA:s krig mot terrorismen, ofta beskrivs som en skamfläck i amerikansk historia.

– När något inte fungerar måste vi byta kurs, i många år har det varit tydligt att Guantanamo bay inte förstärker vår säkerhet utan tvärtom försvagar den. Den används av terrorister i propagandasyfte och slukar militära resurser, säger Obama under dagens presskonferens.

Att ge order om att lägret skulle stängas var bland det första Obama gjorde när han tillträdde som president 2009. Men stängningen har förhalats av juridiska komplikationer och motstånd i kongressen.

Obama har länge sagt att Guantánamolägret fungerar som ett rekryteringsverktyg för terrorister, samt betonat att det är mycket dyrt att driva. Om han nu inte får kongressen med sig uppges han överväga att använda presidentämbetets makt för att flytta fångar därifrån. Kongressens republikanske talman Paul Ryan ska redan ha anlitat en ansedd advokatbyrå för att stämma Obama om han gör så. Enskilda delstaters guvernörer är också redo att bestrida fångöverföringar i domstol, enligt CNN.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln