Pentagon: Trumps militärparad skjuts upp

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump hade beställt den.

Nu skjuts USA:s militärparad i Washington upp till nästa år, meddelar Pentagon.

Militärparaden, som är ett önskemål från Donald Trump, var planerad till 10 november – den årliga veterandagen och dessutom dagen före hundraårsfirandet av första världskrigets slut.

Men under natten mot fredagen, svensk tid, kom USA:s försvarsdepartement med nya besked:

”Försvarsdepartementet och Vita huset har planerat en parad för att hedra USA:s krigsveteraner och fira hundraårsdagen av första världskriget. Ursprungligen siktade vi på 10 november 2018 för detta evenemang men har nu enats om att utforska möjligheterna 2019”, sa talespersonen Rob Manning i ett uttalande, uppger CNN.

1 av 2 | Foto: Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix
Trump inspirerades av besöket i Frankrike 2017.

Paraden är tänkt att innehåll uniformerade soldater och stridsflygplan, men av hänsyn till infrastrukturen i Washington slopas stridsvagnar och andra tyngre militärfordon på marken.

Den uppskattade prislappen för paraden, närmare 850 miljoner kronor, har lett till kritik. Till och med veteranorganisationen American Legion har i ett uttalande krävt att paraden ställs in och att pengarna skulle göra större nytta på andra sätt.

Trump har tidigare sagt att han inspirerades till en amerikansk militärparad efter ett besök i Frankrike förra året och att en parad skulle vara ”bra för landets anda”.

Publicerad:

LÄS VIDARE