Ryskt mc-gäng på väg mot Krimhalvön

Uppdaterad 2014-03-01 | Publicerad 2014-02-28

Det ryska motorcykelgänget Nattvargarna är på väg mot Krimhalvön i Ukraina.

Gänget har intima kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin, menar Lars Gyllenhaal, författare och expert på rysk militär.

– De är extremt proryska och behöver inte följa militära regler.

Enligt Nattvargarnas president Alexander ”Kirurgen” Zaldostanov så beger man sig till Krimhalvön för att stödja de proryska protesterna, rapporterar AFP.

Lars Gyllenhaal uppskattar att några hundra personer ur Nattvargarna är på väg mot halvön. Men några har redan anlänt.

Alexander Zaldostanov ska redan vara på plats.

Nattvargarna har intima kopplingar till Vladimir Putin.

– Det är hans favorit bland mc-klubbar. För två år sedan var han med under ett av deras jippon, säger Lars Gyllenhaal.

Putin har också åkt i kolonn tillsammans med gänget och kallat dem sina bröder. Han ska också stå nära ledaren Zaldostanov.

”Är mycket nationalistiska”

Han menar att motorcykelgänget är oberäkneliga, samtidigt som de är extremt proryska.

– Det är en ny spelare i den här situationen. Förutom att vi har statliga aktörer har vi nu en mc-klubb med direkt koppling till president Putin. Det är väldigt allvarligt att de här mycket nationalistiska och oberäkneliga aktörerna har gett sig in i det här, säger Lars Gyllenhaal.

Synts vid vägspärrar

Medlemmar ur Nattvargarnas lokalgrupp på Krimhalvön har setts vid vägspärrar i områdena kring Sevastopol, skriver brittiska The Guardian.

– Deras inblandning är inte lika allvarlig som att riksavdelningen nu är på väg. De behöver inte följa några militära regler utan kan agera fritt efter sina egna tankar och önskemål, säger Lars Gyllenhaal.

Vid vägspärrar på Krimhalvön har också maskerade män, som säger att de tillhör den nu nedlagda kravallpolisen Berkut, synts till, rapporterar AFP.