Jeff Sessions ska ha stoppat möte mellan Trump och Putin

Publicerad 2017-11-03

Jeff Session satte stopp för rådgivarens planer på att sammanföra Trump med Putin, enligt NBC:s källor.

Vilket innebär att justitieministern i så fall ljög under ed.

I juni svarade justitieminister Jeff Sessions på kongressens frågor – under ed.

– Påståendet att jag deltog i ett samförstånd eller var medveten om en sådan sammanslutning med den ryska regeringen för att skada det här landet som jag har tjänat i 35 år, eller underminera integriteten i vår demokratiska process, är en motbjudande och avskyvärd lögn, sa Jeff Sessions då.

Han sa också att han inte hade någon kännedom om att någon i Trumps-kampanjorganisation haft samtal om att blanda in ryska kontakter i valkampanjen, uppger NBC News.

Den senaste veckan har det dock framkommit via FBI:s utredning av de ryska kopplingarna att Trumps kampanjrådgivare George Papadopoulos erbjudit sig att ordna ett möte mellan Donald Trump och Vladimir Putin.

Något han först ljugit om för FBI, och sedan erkänt.

Papadopoulos ska ha sagt sig kunna ordna mötet under ett sammanträde med Trump och den blivande presidentens utrikesstab, enligt FBI-dokument.

Nu rapporterar NBC News att det enligt deras källor var Jeff Sessions som stoppade ett sådant möte från att ens planeras.

– Såvitt Sessions verkade se på saken var den utagerad i samma stund som han stoppad Papadopoulos idéer om att ta kontakt med Ryssland. Han gick vidare med mötet till andra frågor, säger NBC:s källa.

Enligt NBC News kan det innebära problem för Sessions då det skulle betyda att han ljugit inför kongressen.

Så sent som den 18:e oktober frågade senator Lindsey Graham i kongressen om Sessions ”hört något samtal mellan sig och någon annan i Trumps stab som talat om att träffa ryska” kontakter, uppger NBC.

– Jag har inte sett något som skulle indikera någon samverkan med Ryssland för att påverka kampanjen, sa Sessions.