Regionerna fakturerades för avgiftsfria besök

Publicerad 2021-03-10

Digitala vårdgivare som Kry och Min Doktor fakturerade landets regioner för digitala rådgivningsbesök som ska vara avgiftsfria för regionerna. Arkivbild.

Digitala vårdgivare fakturerade regionerna 20 miljoner kronor för digitala rådgivningsbesök under förra året, trots att de ska vara avgiftsfria för regionerna, skriver Dagens Medicin.

Sammanlagt handlar det om 59 000 besök med diagnoskoden rådgivning, ospecifierad, enligt Region Sörmlands sammanställning.

– De ska inte skicka in sådant du kan få via 1177. Det var därför vi reagerade på det här med rådgivning ospecificerad. Det ska vara kvalificerad sjukvård, säger Kent Bobits, verksamhetsutvecklare för e-hälsa i Region Sörmland till tidningen.

Vårdbolaget Kry fakturerade för 13 000 rådgivningsbesök under förra året. Bolaget införde dock en policy den 1 september i fjol om att inte fakturera för rådgivningsbesök. Även vårdbolaget Min Doktor som fakturerade för ungefär lika många besök som Kry, uppger att diagnoskoden sedan i höstas inte längre används annat än i undantagsfall.