Polisen kartlägger släktnätverk i klanregister

Publicerad 2020-09-12

Polisen har upprättat ett klanregister, rapporterar Sydsvenskan och HD.

Anledningen är att kriminella släktnätverk försöker infiltrera svenska myndigheter enligt polisen.

Kartläggningen ska ha pågått i minst ett år.

Det finns ett 40-tal släktnätverk eller klaner i Sverige med stort inflytande i den undre världen, det uppgav biträdande rikspolischefen Mats Löfving i förra helgens Lördagsintervjun i Ekot.

Nu rapporterar Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad att klanerna kartläggs av polisen i en särskild sökbar databas.

Nätverken försöker skaffa sig makt i folkvalda församlingar och infiltrera polisen och andra svenska myndigheter, vilket gjort att polisen upprättat ett klanregister. Databasen ska ha använts i tysthet sedan minst ett år tillbaka, enligt tidningarna.

Mats Löfving.

– Vi har uppgiftssamlingar som är beslutade och godkända över de delar som behövs för att lösa uppgiften, säger Mats Karlsson chef för underrättelseenheten vid polisen region Syd, till Sydsvenskan och HD.

”De lever i det ekosystem”

2013 avslöjades det så kallade romregistret som kartlade romska familjer i Sverige och en skandal briserade. Efter det har polisen tvekat inför nya kartläggningar och enligt Mats Karlsson ska det misstaget inte göras om.

– Det började som en legitim verksamhet, sen växte det till något annat där man bara lade till personer, säger han.

Ett av villkoren för kartläggningen är att den måste utgå från personer som misstänks vara kriminella. Enligt Karlsson får polisen inte samla på sig uppgifter bara för att någon är släkt.

Mats Karlsson.

– Jag ser ju vilken läxa man har gjort, hur man har byggt upp en enorm apparat för hur vi ska hantera det här. För vi behöver ha uppgiftssamlingar. Det är ett enormt förtroende vi har fått att bearbeta uppgifter om människor som inte är dömda, kanske inte ens misstänkta, säger han.

Polisen är förtegen kring detaljerna om hur stora släktnätverk som finns i Sverige eller hur de är fördelade över landet.

– Av dem vi tittar på är inte alla kriminella. Men i de kriminella släktnätverken är det ett antal som främjar de andras kriminella verksamhet och lever av den. De lever i det ekosystem. Och vi måste slå mot hela ekosystemet. Många ser sig inte ens som kriminella, säger Mats Karlsson.

Kriminella försöker ta sig in hos polisen

Nätverken försöker dessutom infiltrera svenska myndigheter och flera kommuner. Vid flera tillfällen har personer inom släktnätverken försökt få anställning inom polisen och ta sig in i både kommunfullmäktige och riksdagen.

– De förvärvar legitim verksamhet illegalt, på ett sätt man inte ser i andra sammanhang så ofta. Och de försöker få positioner där de kan påverka systemet. Det kan vara allt från handläggare inom polisen till någon som beslutar om utbetalning av bidrag eller inom den politiska sfären, säger Mats Karlsson.