Shere Hite retade upp en halv värld – nu är hon död

Av: Britt Peruzzi

Publicerad:
Uppdaterad:
Shere Hite var den första sexualforskaren som också var feminist och hennes ikoniska rapport från 1976 var banbrytande.
Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Shere Hite var den första sexualforskaren som också var feminist och hennes ikoniska rapport från 1976 var banbrytande.

Hon retade upp en halv värld genom att lyfta kvinnors lust.

Nu har sexualforskaren Shere Hite, 77, gått bort.

Hennes ikoniska rapport från 1976 är däremot odödlig.

Amerikanskan Shere Hite har kallats för pionjär eftersom hon var den första sexualforskaren som också var feminist. Men hennes bana som stridbar forskare började på ett minst sagt udda vis.

Hon föddes in i en konservativ familj i Missouri, av en 16-årig mamma, och uppfostrades av sina morföräldrar.
Parallellt med sina studier på Columbia University i början av 70-talet drygade hon ut kassan som nakenmodell – för ett skrivmaskinsföretag!

Reklamen hamnade sedemera i Playboy, under rubriken ”Skrivmaskinen är så smart att hon inte behöver vara det” och Hite gick i taket.

Några år senare blev amerikanskan känd med den så kallade "Hite-rapporten" om kvinnors sexualitet.
Studien grundade sig på intervjuer med 3 000 kvinnor och gav eko över hela världen där den hittills spridits i 50 miljoner exemplar.

Aldrig tidigare hade någon ifrågasatt den då rådande föreställningen om mäns respektive kvinnors roll i ämnet. Plötslig påstod en kvinnlig forskare att kvinnor inte alls fick något ut av traditionellt sex.

”Vad jag sa var att penetration inte gav kvinnor någonting och det fick vissa personer att bli hemskt upprörda”, berättade Hite i en intervju med tidningen Guardian 2011.

– Alla kvinnor tyckte naturligtvis inte som de i studien men Hite bidrog till att kvinnors sexualitet skulle bli friare, säger sexologen Malena Ivarsson som träffade Hite vid flera tillfällen.

– Jag är tagen av beskedet att hon gått bort. Hon har betytt mycket för mig, både personligen och i min roll som sexolog, säger hon.

I samband med rapporten uppmanade Hite också kvinnor att ta kommando över sitt eget sexliv vilket bland annat fick till följd att herrtidningen Playboy stämplade rapporten som mansfientlig och döpte om den till Hate-rapporten.

Den fortsatta kritiken i USA ledde till att Hite 1995 avsade sig sitt amerikanska medborgarskap och flyttade till Europa.

Under 14 år var hon gift med en tysk pianist och 1999 slog hon sig ner i London med nuvarande maken, Paul Sullivan. Han bekräftade i går att hans hustru i onsdags gått bort i deras hem i norra London.

Författaren Julie Bindel som intervjuat Hite och haft fortsatt kontakt med henne uppgav i samband med dödsbudet att forskaren led av både Alzheimers sjukdom och Parkinson.

”På 60-talet hade kvinnor inte känt att de ens hade rätten till sexuell njutning. Shere Hite satte deras sexuella lust främst för den första gången någonsin. Hon motsatte sig uppfattningen att kvinnor skulle vara det andra könet och det talade verkligen till många kvinnor.”

Malena Ivarsson träffade senast Shere Hite på en sexologkonferens i Rom.

– Jag har också träffat henne på Bokmässan i Göteborg.  Hon var en stjärna, inte som en diva men som en kvinna med stort självförtroende. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN