Hatstorm mot Mila, 18, efter videor: 13 åtalade

Publicerad 2021-06-04

Hatstormen blev så stor att Mila, 18, tvingades byta skola.

Franska tonåringen Mila kritiserade islam i videor på Instagram och Tiktok.

Hon hamnade mitt i en hatstorm där hela familjen sattes under polisbeskydd.

13 personer som hotat och trakasserat henne riskerar nu fängelse.

”Du förtjänar att få halsen avskuren”. Det var budskapet i ett av alla meddelanden som riktades till Mila, nu 18, efter videor som hon lade ut på Instagram och Tiktok i fjol.

Videon på Tiktok med nedlåtande ord om islam gjorde hon efter det uppmärksammade mordet på läraren Samuel Paty, som höggs ner i Parisförorten Conflans-Sainte-Honorine i oktober i fjol.

Skar av lärarens huvud

Mordet skedde i närheten av den skola där han arbetade. Läraren fick sedan huvudet avskuret. Den misstänkte gärningsmannen, Abdullakh Anzoroven en 18-årig ryss med tjetjensk bakgrund, sköts ihjäl av polis.

En tid före mordet höll Samuel Paty en lektion om yttrandefrihet där han visade karikatyrer på profeten Muhammed.

Videon på Tiktok var inte första gången som Mila uttalade sig nedsättande i sociala medier om islam, uppger franska nyhetsbyrån AFP enligt The Guardian.

Redan under januari 2020 gjorde hon som 16-åring en livesändning på Instagram där hon bland annat uppgav att hon hatar religioner och att ”Koranen endast är full av hat och att islam är en hemsk religion”.

Anledningen till utbrottet ska ha varit en homofobisk kommentar hon fått av en följare.

Hatstormen mot tonåringen blev snabbt så stark att hon tvingades byta skola och hela familjen sattes under polisbeskydd. Flickans historia ledde till debatt i Frankrike om yttrandefrihet och hur man ska tackla vissa människors starka känslor om religion.

Mila har fått stöd av många fransmän som tycker att det viktigt att stå upp för yttrandefriheten även när det sårar vissa – men även av krafter på yttersta högerkanten.

Marine Le Pen, ledare för Nationell Samling, hyllade Mila efter den första proteststormen i januari 2020.

Till och med Emmanuel Macron kommenterade fallet med flickan.

– Vi har rätt till hädelse, kritik och karikatyrer av religioner, sa han till stöd för henne.

Drogs in i hätsk stämning

Spridningen av Tiktok-videon i ett läge där många demonstrationer hölls i muslimska länder mot den franska hållningen kring karikatyrerna, gjorde att tonåringen ännu mer hamnade mitt i den politiska hetluften.

– Islamister vill åt vår framtid, sa Frankrikes president Emmanuel Macron efter mordet på Paty.

– Vad kan man säga om ett statsöverhuvud som behandlar miljoner människor från andra trosgrupper så här? Först och främst, ta ett psyktest, svarade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan i ett tv-sänt tal.

I den hätska stämningen brändes bilder av Macron i Syrien, den franska flaggan sattes i lågor i Libyen och den franske ambassadören i Teheran kallades upp till det iranska utrikesdepartementet.

Mila och hennes videor på Instagram och Tiktok har blivit en symbol i det lilla på hur heta känslorna är kring hur nedlåtande man får vara kring religioner.

”Jag ska ge dig samma behandling som Samuel Paty”, var ett av hoten som Mila mottog på sociala medier.

100 000 meddelanden med hat

Utredningen kunde till slut identifiera 13 personer, tio män och tre kvinnor, i åldrarna 18 till 30 år som åtalades för trakasserier online och i vissa fall dödshot.

Under torsdagen mötte ett stort pressuppbåd Mila när rättegången inleddes, uppger AFP.

Hennes advokat Richard Malka sa i sitt anförande till rätten att hon fått ”fler än 100 000 hatfyllda meddelanden och dödshot där det stått att hon skulle bindas, knivskäras, styckas, halshuggas med bilder på kistor och manipulerade foton som visade henne halshuggen”.

”Jag kan inte förstå att dessa 13 personer som alla har genomgått vårt skolsystem inte vet att det är lagligt att kritisera religioner och att det inte har något med rasism att göra”, fortsatte han enligt AFP.

I fransk radio sa Malka inför rättegången att ingen av de åtalade är dömda för brott sedan tidigare.

– Det som är skrämmande med detta fall är att det inte handlar om brottslingar och fanatiker, sa han enligt BBC.

Skyller på Twitter

Försvarsadvokater till de 13 åtalade menar att de oförtjänt får ta skulden för alla som utnyttjar anonymiteten som sociala medier erbjuder, uppger AFP.

– Min klient är helt förkrossad över detta. Han hade en snabb och dum reaktion, sånt som händer varje dag på Twitter, säger Gérard Chemla, ombud för en av de åtalade.

Två personer har sedan tidigare dömts till fängelse för dödshot mot 18-åringen.

ANNONS