Tvillingfoster från museum har begravts

TT

Publicerad 2020-11-05

Två foster från 1800-talet som varit utställda på Göteborgs naturhistoriska museum har nu kremerats och gravsatts i en minneslund. Arkivbild.

Två sammanväxta foster från 1800-talet som funnits på Göteborgs naturhistoriska museum har nu kremerats och begravts.

– Det var gravsättning i minneslund utan ceremonier, säger Cissi Hammer, förvaltningschef på Göteborgs begravningssamfällighet, till Göteborgs-Posten.

De siamesiska tvillingarna skänktes till museet 1863. Fostren ingick i basutställningen fram till 2011, bevarade i formalin i en glasburk.

För några år sedan gjordes dock en översyn av mänskliga kvarlevor i museets samlingar. Västra Götalandsregionens enhet för kulturförvaltning beslöt att fostren skulle kremeras och gravsättas.

Beslutet fick dock kritik, bland annat av ansvarig personal på museet. Kritikerna har framfört att man inte bör radera ut eller förtränga vår historia, hur obehaglig den än är.

Begravningssamfälligheten väntade med att genomföra kremeringen tills alla rättsliga frågetecken runt fostren ansågs utredda. Dit har man nått nu, enligt ett mejl från samfälligheten till SVT Kulturnyheterna.

Innan fostren skänktes till museet fanns de på mottagningen hos Göteborgs stadsläkare.

Följ ämnen i artikeln