”Ockelbos uppgörelse kan vara olaglig”

Synsams avsiktsförklaring med orten kritiseras: ”Inte marknadsmässigt”

Publicerad 2020-10-10

Så här ska fabriken i Ockelbo se ut.

Häromdagen berättade Ockelbo stolt om Synsams flytt till samhället.

Nu får kommunen kritik – villkoren kan vara olagliga.

– Att ta ut en hyra som är subventionerad och inte marknadshyra är olagligt, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Kommunen jublade i veckan när den offentliggjorde avsiktsförklaringen med Synsam. Den handlar, enligt tillförordnade kommunchefen Ann-Katrin Sundelius, om att båda parter kommit överens om att ”titta på möjligheter till samarbete”. Även prins Daniel uttryckte sitt stöd till flytten.

I dag finns ingen stor industrilokal i Ockelbo i Gästrikland, men det har funnits med i planeringen sedan en tid tillbaka, understryker kommunchefen.

– Det är ju inte olagligt för kommuner att bygga industrilokaler. Vi hade ett uppdrag från kommunstyrelsen att se över industrimark och tomter för att kunna jobba mer intensivt med etableringar, säger Ann-Katrin Sundelius.

124 miljoner kronor

Synsams intresse för det lilla samhället med knappt 6 000 invånare kom lägligt. Men vilket var hönan och vilket var ägget, egentligen?

– Vi hade börjat diskussionen och sedan kom Synsam i precis samma veva. Då påskyndade vi processen, säger hon.

Investeringen går loss på 124 miljoner.

– Vi lånar pengar från Kommuninvest och räknar på att investeringen ska löna sig så att vi tar hem investeringskostnaden på hyran. Det ska inte behöva kosta skattebetalarna något, säger Ann-Katrin Sundelius.

Olof Lundin, professor i förvaltningsrätt, reagerar på villkoren för Synsams flytt.

– Som jag fått det beskrivet bygger kommunen upp industribyggnaden och fixar till. Det kostar pengar och ska man ta ut en hyra som är subventionerad, och inte marknadshyra, blir det olagligt. Då blir det ett stöd från kommunen till Synsam, det får man inte enligt kommunallagen. Och inte heller enligt EU:s regler, säger han.

”Någon form av stöd”

Enligt honom handlar det om att enskilda företag handplockar kommuner som står för kostnaderna åt dem.

– Så vitt jag förstår gick den här möjligheten först till privata entreprenörer. Efter att de förhandlat med Synsam sa de att det var omöjligt att få någon marknadsmässighet i det, så de gav tillbaka det till kommunen. Vilket ju tyder på att det här är någon form av stöd, det är i alla fall inte marknadsmässigt, säger han.

 Ann-Katrin Sundelius, tillförordnade kommunchef i Ockelbo.

”Trappstegshyra”

Ann-Kristin Sundelius håller inte med om att Synsam får rabatt:

– Jag vill inte uttrycka det så. I avsiktsförklaringen har vi skrivit att vi kan tänka oss en trappstegshyra under uppbyggnadsskedet. Det tar ju vi igen när man betalar hyra fullt ut. Trappstegen är tre år som det ser ut nu i avsiktsförklaringen, säger hon.

Båda parterna är beredda att skriva ett avtal på 15 år. Tanken är att det ska vara underskrivet vid årsskiftet, i samma veva sker byggstarten. Produktionen ska vara igång hösten 2021.