Krami har gett Malmöbor en andra chans i 40 år

Publicerad 2020-10-23

Mohammad, Sandra och Yousief är tre nöjda deltagare på Krami.

Krami i Malmö hjälper personer som tidigare varit i missbruk eller kriminalitet att komma ut i arbete och studier.

Framgångsreceptet beskrivs som ett stort engagemang – och en vilja att förändra.

I oktober firar verksamheten 40 år, och Aftonbladet gick dit för att prata med några av de som fått stöd av Krami under jubileumsåret.

Krami, Kriminalvårdens arbetsmarknadsinstitut, i Malmö riktar sig till personer i Malmö som har anknytning till missbruk och/eller kriminalitet. Krami är en samlande verksamhet där Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och Malmö stad samarbetar för att stötta vuxna som tidigare hamnat i missbruk eller kriminalitet med att komma ut i arbete eller studier.

I oktober fyller verksamheten 40 år.

Målet är att man ska få ut minst hälften av deltagarna i arbete. Mona Sjögren, arbetsmarknadssekreterare som har varit med från Kramis start 1980, berättar att verksamheten lyckas bra trots corona. Detta tack vare ett stort engagemang, menar hon.

– Det är en engagerad och kompetent personal som har god kunskap om målgruppen. Vi jobbar tillsammans som kreativt team, jobbar gränsöverskridande och hittar kreativa lösningar för de individer vi har att arbeta med. Så vi plockar det bästa från varje myndighet för att hitta lösningar på olika individuella behov, säger Mona Sjögren.

Mona Sjögren, som varit med sedan Kramis start, Marie Lindeberg, frivårdare och Mikael Andersson, sektionschef.

”Det blev snabbt fel i mitt liv”

En av de som fått hjälp av Krami är fembarnsmamman Sandra. 

– Jag kom från en ganska stökig familj och det blev snabbt fel i mitt liv. Jag hamnade i missbruk och kriminalitet, men sen fick jag viljan att starta om allt, säger Sandra.

– Jag gjorde en sak som gjorde att jag hamnade i fängelse i fyra månader. När jag kom ut därifrån så kände jag att jag verkligen ville förändra mitt liv, men jag var inte riktigt där än. Jag hade ändå ena foten i “det” livet och den andra foten i det normala. Det var när jag blev gravid för några år sedan som jag verkligen lade ner allt det där.

För ett år sedan var Sandras föräldraledighet slut, och då kände hon att hon måste göra en förändring.

– Jag hade hört talas om Krami förr, men då var jag inte redo alls. Men när jag blev gravid igen så gick jag till socialen och sa att jag ville hit, och då blev jag antagen ganska snabbt. Jag gick introduktionskurs och fick hjälp med att skriva CV, och sen kom coronan. Men Krami fortsatte med möten, fast på telefon, och släppte inte.

– Sen gick det ganska snabbt och så ringde min handledare och sa att de hade hittat ett uppdrag inom bygg och anläggning. Nu är jag arbetsledare där, efter fyra månader, Det känns superbra, det är ett tungt jobb men det passar mig. Det känns som att jag börjat leva igen, säger Sandra.

Sandra, en av deltagarna i Krami, berättar att hon ganska snabbt fick rollen som arbetsledare.

Mikael Andersson, sektionschef på Krami, berättar att den största framgångsfaktorn för deltagarna är den faktiska viljan att göra en förändring i sitt liv. Vissa av deltagarna misslyckas med att hitta arbete och studier – men de flesta kommer tillbaka.

– Hälften kommer ut i arbete, den andra hälften som trillar ifrån gör det oftast på grund av bristande motivation alternativt återfall i missbruk eller kriminalitet. Men jag skulle nog vilja påstå att 9 av 10 av de som faller ifrån kommer tillbaka, säger Mikael Andersson.

Hittills i år har ungefär 40 deltagare kommit ut i arbete eller studier, och 40 deltagare är under vägledning för att hitta arbete eller studier, berättar Marie Lindeberg, frivårdsinspektör för Kriminalvården på Krami. Hon beskriver de sociala aktiviteterna som viktiga för att deltagarna ska kunna få socialt stöd även utanför arbete och arbetssök.

– Många lämnar allt bakom sig, kanske till och med familj, vänner, lämnar hela det livet bakom sig och startar något nytt. Då erbjuder vi ett nytt sammanhang och social arena, och när man då väl kommer ut i arbete så är det kanske ensamt och svårt på kvällar, då har vi aktiviteter för att fånga upp och ge en helhet för att lyckas i längden. 

Under coronapandemin har aktiviteterna fått coronaanpassas och göras i mindre grupper med avstånd och handsprit.

”Jag hade tappat hoppet om samhället”

En annan av de som fått hjälp av Krami är Yousief. Han belyser de sociala aktiviteterna som viktiga.

– Jag kom hit och fick ett jättebra bemötande av personalen, vi hade ganska mycket aktiviteter. När man går ut på aktiviteter får man en annan relation till personalen, säger Yousief.

Han kom till Krami efter att ha dömts till skyddstillsyn i ett brottsmål där han trodde att han skulle få ett hårdare straff. Han berättar för Aftonbladet att domen kom som en chock, och att han började tänka efter vad han verkligen vill göra i livet. 

– Jag hade varit gängmedlem från att jag var 17 år och gått från gäng till gäng, och suttit inne flera gånger. Det var jobbiga tider. Jag har aldrig hängt med folk som har slutat eller har viljan att sluta, jag har alltid bara hängt med folk som var samma typ som mig. Det har inte underlättat att komma bort från kriminalitet och gängvåld och så... men jag började hänga här och vi började hitta på Svenssonaktiviteter, samlas och grilla någonstans eller spela golf. Sånt fanns inte i min värld, sånt tyckte jag tidigare var pinsamt och skämmigt att göra.

Yousief belyser att sociala aktiviteterna varit viktiga för honom: ”Jag fick en gemenskap som var väldigt villig att se livet från den fina sidan”, säger han.

Yousief berättar att det var på Krami som han insåg att det inte behövde vara “action” 24 timmar om dygnet.

– Man tar det lugnare, lite långsammare takt, det som hände var att, just med de aktiviteterna och enskilda samtalen som vi hade, fick jag hjälp och en gemenskap som var väldigt villig att se livet från den fina sidan. Samtalen, aktiviteterna och bemötandet av personalen var viktigt.

Nu går Yousief på en utbildning inom anläggning och trädgård, som han hittade genom Krami. 

– Jag är jättetacksam över den här insatsen, jag hade inte klarat det på egen hand. Jag visste inte att man kunde få en till chans och börja om på nytt.

Han berättar att han tidigare inte hade förtroende för samhällsfunktionerna.

– Jag hade tappat hoppet om samhället, jag hatade myndigheter och staten. Jag kände att de hade svikit mig och lämnat mig i sticket, och att jag alltid skulle vara dömd. Jag hade aldrig haft ett jobb, jag visste inte riktigt att det fanns stöd att få. Jag tycker att det ska vara tydligare att det finns hjälp och alternativ så inte unga fastnar i kriminalitet. Men idag hatar jag inte staten längre och hatar inte samhället, tvärtom, samhället har ställt upp, säger Yousief.

– Förut kände jag att det var lättare att laglös… men det blev en stor ändring på det, jag började se det från den fina vinkeln, säger Yousief.

Mohammad, deltagare i Krami, fick tips av en vän att söka sig till Krami. Nu uppmanar han andra som behöver hjälp att faktiskt ta steget.

En annan deltagare är Mohammad från Malmö. Han berättar att det var en vän som rekommenderade Krami för honom.

– Jag var ute med fel vänner och höll på med massa problem. Sen tänkte jag att jag ville förbättra mitt liv och fixa jobb, och en vän sa till mig att Krami kan hjälpa till med det. Krami har hjälpt mig jättemycket, de har lagt mycket tid på att jag skulle få det jobb som jag ville ha som golvläggare, i och med att jag redan hade utbildning på det men behövde få lärlingsanställning.

Det har nu gått ett år sedan Mohammad blev inskriven på Krami. Efter någon månad fick han en lärlingsanställning.

– Det började först med praktik där jag fick visa att jag verkligen vill jobba, de testade mig i några månader och då såg de att jag verkligen vill.

Vad har detta betytt för dig?

– Krami har hjälpt mig jättemycket, det betyder mycket för mig för de har visat mig vägen till jobb. Jag skulle vilja säga till ungdomarna där ute som håller på med kriminalitet och slösar sin tid på onödiga grejer, de borde komma hit och söka hjälp, säger Mohammad.

ANNONS