Svenska vapen hyllas i Ukraina

Publicerad 2022-11-26

Det svenska granatgeväret Carl Gustaf har fått kultstatus på slagfältet i Ukraina, enligt SvD.

Något som inte förvånar överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Det är ju alltid bra med goda recensioner. Men just i fråga om granatgeväret har det redan varit en exportsuccé i decennier, säger han till Aftonbladet.

I somras publicerade det ukrainska försvarsdepartementet en lista på Twitter över ”Ukraines Thirteen” – de 13 mest hyllade vapensystemen från väst.

På listan finns den amerikanska pansvärnsroboten Javelin, som blivit så populär att den nu kallas Saint Javelin, och det amerikanska raketartilleri-systemet HIMARS.

Men där finns också den svenskproducerade närpansarvärnsroboten NLAW och granatgeväret Carl Gustaf.

Svenska granatgeväret Carl Gustaf hyllas i Ukraina.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi vet inte i vilken utsträckning Carl Gustaf är ett hyllat vapen i Ukraina.

– Men att det är ett utomordentligt bra vapen har man vetat i Sverige sedan 1948, då den första modellen togs fram, säger han.

”Tar tio minuter att lära sig”

Enligt honom är vapnets grundkonstruktion lika gammal som kalasjnikoven. Den stora skillnaden är att man efter hand utvecklat många olika typer av ammunition till vapnet.

– Det är just det att det inte har ersatts av engångsvapen, det finns en utvecklingskurva. Annars kan kan lika gärna använda pansarskott.

Fördelen är också att vapnet är lätt att använda, säger han.

Granatgeväret Carl Gustaf.

– Om man är en någorlunda duktig soldat tar det tio minuter en kvart att lära sig. Det är ett väldigt användarvänligt vapen. Sen är det självklart rutin och skicklighet som gör att man träffar.

Del av informationskriget

I maj spreds ett klipp som påstås visa hur det svenska granatgeväret slår ut en av Rysslands mest avancerade stridsvagnar, T-90M.

Samma månad tackade Ukrainas försvarsdepartement Sverige på Twitter.

"Den ryska stridsvagnsindustrins stolthet förstördes av det svenska handburna granatgeväret Carl Gustaf. Vi tackar svenska folket och kungen för hjälpen", skrev departementet då.

– Det är ju en en moralhöjare för Ukraina och självklart en del av informationskrigsföringen. Men det är ett bra vapen, säger Paasikivi.

Vad innebär det för Sverige att våra vapen hyllas i Ukraina?

– Det är inget nytt eller överraskande, Carl Gustaf har varit en exportsuccé i decennier. Det illustreras också av att det är Kanada som levererat vapnet till Ukraina. Det är deras vapen.

Han tillägger att Sveriges vapenindustri har varit en omdebatterad fråga.

– Vi är duktiga på rustningsindustrin, det har varit ifrågasatt. Men nu ser man hur stort behovet är.