Älgar flyr skogen under jaktsäsong

Publicerad 2022-10-21

Älgarna kan ha lärt sig att undvika vissa områden under älgjakten.

Det kan tvinga Sveriges jägare att ändra sin strategi för att överlista djuren framöver.

– Det görs ett naturligt urval mot det beteenden som gör att de faktiskt överlever till nästa år, säger Petter Hillborg vid Högskolan i Gävle.

Smarta älgar har lärt sig att gömma sig för att undvika jägarna under älgjakten. Det har forskare vid Högskolan i Gävle kommit fram till, något som Söderhamnskuriren var först att rapportera om.

Resultatet var så överraskande att de först trodde att det var fel på de kameror de satt ut i skogen för att studera älgstammens storlek. Ingen av kamerorna hade fångat några bilder på älgar, något de hade gjort tidigare.

–Det var förvånande, jag trodde det var fel på kamerorna först, eftersom det inte fanns några bilder alls. Men när det var flera kameror med samma mönster så började vi se en trend, säger Petter Hillborg, biolog och forskare vid Högskolan i Gävle.

Älgarna försvinner under jakten

Petter Hillborg och hans kollega Lars Hillström har studerat älgarnas beteende i trakterna kring Ockelbo de senaste två åren och upptäckt att älgarna lämnar området under september till oktober och november till december när älgjakten är som intensivast för att komma tillbaka när skogen är lugnare igen.

– Aktiviteten minskar ordentligt och sen kommer de tillbaka och det är i samband med jaktperioden. Men vi har inte kommit så mycket längre än så, det kan finnas flera orsaker till det, säger Petter Hillborg.

PLUS: Så kommer du igång med jakt – steg för steg

Filmerna visar att älgarna kommer tillbaka när jaktperioderna är över.

En möjlig orsak till att älgarna lämnar är att de blir stressade av den ökade aktiviteten i skogen när jägare och jakthundar samlas för älgjakten.

Men att det skulle vara något konstigt, tror inte forskarna. En av teorierna är snarare att det handlar om evolution och att älgarna för beteendet vidare till sina kalvar.

– Det görs ett naturligt urval mot det beteenden som gör att de faktiskt överlever till nästa år, till exempel att de går ned i byar eller ut på öar där det är svårare att skjuta dem, säger Petter Hillborg.

Kamerorna placerades ut tillsammans med saltblock för att locka dit älgarna.

Trafikolyckorna ökar

Men att älgarna ger sig iväg från områden där det pågår jakt kan ge andra problem, säger Petter Hillborg

– De kommer ju hamna någon annanstans och en sak vi vet är att trafikolyckorna ökar när det är jaktsäsong. Men det kan också vara så att de drar sig mer till bebyggelse till exempel.

Om älgarna fortsätter uppvisa det här beteendet kan det betyda att att jägarna kan behöva ändra sin strategi.

– Över årtusendena i kampen mellan bytesdjur och rovdjur har rovdjuret hela tiden fått anpassa sig till bytet, som i sin tur har försökt undvika det. Så om jägaren använder samma strategi i hundratals år, ja då kommer det att gå sämre och sämre – det handlar om evolution, säger Petter Hillborg.

Följ ämnen i artikeln