Regeringen förkastar krigsherrens eldupphör

TT TT-AFP

Publicerad 2020-04-30

Den östlibyske krigsherren Khalifa Haftar utropar ett eldupphör under resten av fastemånaden ramadan.

Men regeringen i huvudstaden Tripoli förkastar initiativet.

"Vi bekräftar vår fastslagna inställning att vi kommer att fortsätta vårt legitima självförsvar och attackera källan till hotet vart det än må vara", skriver den internationellt erkända regeringen (GNA) i ett uttalande.

Libyen har befunnit sig i olika grader av oroligheter och laglöshet sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

Haftars LNA-styrkor, som kontrollerar stora delar av östra och södra Libyen, inledde en offensiv mot Tripoli för ett år sedan men misslyckades med att inta den, sedan GNA mobiliserat allierade miliser.

"Blodtörstig person"

På torsdagen kom LNA med initiativet om eldupphör, efter internationella uppmaningar om vapenvila. Men trots det kunde explosioner fortsätta höras i centrala Tripoli efter beskedet.

Ahmed al-Mesmari, talesperson för Haftar, klargjorde också att ett "omedelbart och hårt svar" var att vänta om GNA kränker eldupphöret.

Och nu skriver GNA att Haftar inte på något sätt är att lita på, med tanke på att flera tidigare försök till vapenvilor i landet har kollapsat och att han i måndags sagt att han eftersträvar den politiska makten i Libyen.

"Vi står inför en blodtörstig person besatt av makt", skriver GNA.

Regeringen klargör också att alla avtal om eldupphör eller vapenvila måste övervakas internationellt.

Fler civila offer

De internationella uppmaningarna till ett avbrott i striderna har bland annat motiverats med coronavirusets påverkan på ett redan undermåligt sjukvårdssystem, som försvagats ytterligare av striderna.

Även på torsdagen vädjade FN om ett eldupphör och ett slut på de "fortsatt godtyckliga attackerna mot civila".

Under årets första kvartal har striderna krävt 64 dödsoffer och 67 skadade bland civila, vilket enligt FN är en ökning av civila offer med 45 procent jämfört med samma period i fjol.

Följ ämnen i artikeln