Krisen kunde ha undvikits – nämnden får hård kritik

Publicerad 2020-03-17

Bechet Barsom (KD), ordförande i Varuförsörjningsnämnden, och Petter Karlsson, förvaltningschef över varuförsörjningen.

Varuförsörjningsnämnden får hård kritik för hanteringen av materialkrisen som kunde ha förhindrats.

Det menar de revisorer som har granskat den materialkris som drabbade flera regioner i höstas, och som försatte Region Uppsala i ett långvarigt stabsläge och bland annat stoppade hundratals planerade operationer.

Höstens materialkris lamslog vården i framförallt Region Uppsala, men även övriga av de fem regionerna i den så kallade femklöverna drabbades hårt – och hundratals operationen exempelvis ställas in.

Nu menar de revisorer, som har fått i uppgift att granska hanteringen av upphandlingen och implementeringen av en ny distributör, att materialkrisen hade kunnat undvikas. Samtidigt ger man varuförsörjningsnämnden stenhård kritik.

– Revisorerna anser att varuförsörjningsnämnden inte har gjort en ordentlig riskanalys innan man genomförde det här bytet av distributör. Man borde också ha lyssnat mer på de som verkligen berörs av den här upphandlingen, alltså sjukvården. Då hade strategin kunnat se annorlunda ut, säger Anders Toll (S), ordförande för revisorerna i Region Uppsala.

Borde upphandlingen ha genomförts på ett annat sätt?
– Man borde inte ha lagt samma fokus på priset, utan snarare lagt mer tyngd på kraven och också kvalitet.

Hur allvarlig var den här krisen?
– Att sjukvården har flera hundra miljoner i underskott är allvarligt, men jag skulle ändå säga att den här händelsen är betydligt allvarligare än så.

Kritiken mot varuförsörjningsnämnden friskriver inte Apotekstjänst från sitt ansvar i krisen.

Nämndens ledamöter kan avskrivas ansvarsfrihet

Enligt Anders Toll har varuförsörjningsnämnden litat alldeles för mycket på den nya distributören, Apotekstjänst AB, och deras löften om att allt var i sin ordning och att de var redo att leverera enligt avtal.

– De borde ha åkt ut till Apotekstjänst och kollat själva att allt var i sin ordning. Nu litade man på vad distributören meddelade muntligen, säger Anders Toll som heller inte friskriver Apotekstjänst från sitt ansvar i den här allvarliga krisen.

– Apotekstjänst hade ju skrivit på avtalet där man tog på sig att leverera, men det lyckades man inte med. Om det beror på brist på kompetens, eller något annat, det vet vi inte i dagsläget.

Anders Toll berättar att kritiken mot varuförsörjningsnämnden är den allvarligaste på väldigt länge, och nu kan nämnden komma att avskrivas ansvarsfrihet.

– Så mycket kan jag nog säga att det antingen blir en anmärkning, vilket i sig är väldigt allvarligt, eller så kommer nämnden att avskrivas ansvarsfrihet.